Svijet

Društvene mreže ga zabranile, Rusi ga plaćaju: “News Front” širi propagandu i lažne vijesti

Nedavno je u medijima objavljena vijest o cyber napadu na online rusku platformu News Front koja je već označena kao sredstvo širenja ruske propagande i lažnih vijesti. Naime, 16.10.2020. godine kriminalna grupa poznata kao Clash Hackers napala je rusku proxy medijsku internet stranicu News Front zbog, kako su naveli, miješanja vlade Rusije u dešavanja na Bliskom Istoku.

U poruci koju su ostavili na stranici News Front-a nakon što su je hakirali, pisalo je kako će “nastaviti hakirati web stranice koje šire rusku propagandu kako bi poslali poruku svih Arapa.”

“Ne prihvatamo ubijanje naših ljudi, prestanite nas ubijati, zaustavite laži. Mi smo Clash Hackers i nećemo sa ovim završiti”, pisalo je u poruci.

Poruka na News-Front stranici od hakera grupe Clash Hackers

Ruski propagandni aparat

News Front je već odavno poznat kao jedan od glavnih ruskih propagandnih alata. 2015. godine su dobili rusku državnu dozvolu za rad kao informativna agencija, a dvije godine kasnije i kao TV kanal. Prema dostupnim podacima, firmu su osnovali Konstantin Knyrik, šef News Fronta i Mikhail Synelin, koji je obnašao razne položaje u ruskoj vladi ili u državnim organizacijama, od šefa ruskog sekretarijata do zamjenika predsjednika državne firme „Banke za razvoj i inostrana ekonomska pitanja“. On je i zet Sergeja Glazjeva, bivšeg savjetnika ruskog predsjednika Vladimira Putina (koji je ovu funkciju vršio od 2012. do 2019. godine).

Glavno uredništvo News Front-a ima oko 12 stalno zaposlenih, te više od 100 saradnika. Njihov budžet za 2017. godinu je iznosio 712 000 rubalja (oko 12 200 američkih dolara). Bivši zaposlenik News Front-a je u razgovoru za njemačku novinsku agenciju Zeit kazao kako News Front finansira FSB, ruska obavještajna služba. Prema analizi Agencije za digitalno forenzičko istraživanje, sadržaj web stranice News Front-a je, baš kao i kod glavnih ruskih medija poput Russia Today-a ili Sputnjika, usmjeren na antizapadnu politiku, promovisanje stavova Kremlja o određenim pitanjima i širenje ruske propagande.

„Njihov sadržaj obiluje iskrivljenim činjenicama, projekcijom lažne ekvivalencije, upotrebom fotošopiranog sadržaja i isticanjem strateških tema od velike važnosti za Kremlj, a sve u službi ruske geopolitičke agende“, istaknuto je u analizi ove Agencije.

Po instrukcijama ruskih bezbjednosnih službi, News Front targetira publiku širom Evrope šireći rusku propagandu i dezinformacije. News Front objavljuje informacije na devet jezika (jedan od njih je i srpski), ima stotine lažnih profila i stranica na društvenim mrežama zaduženih za širenje njihovih vijesti o različitim temama: od sukoba sa Ukrajinom, preko Brexita, odnosa sa SAD, dezinformacija o ruskim ubistvima neistomišljenika širom Evrope i slično, a sve u svrhu predstavljanja Rusije u pozitivnom svjetlu.

Brojne News Front stranice na raznim jezicima (Izvor: stopfake.org)

Širi dezinformacije o COVID-19 virusu

News Front je aktivan u širenju štetnih dezinformacija koje se odnose na Covid-19. Između ostalih ističe se pogrešna interpretacija rezultata ankete koju je sproveo Reuters. Naime, News Front je u maju objavio vijest kako se Svaki četvrti Amerikanac protivi primanju vakcine protiv COVID-19.“ Ova konstatacija je lažna kao i većina napisanog u njihovom tekstu. Oni su izmijenili odgovore Amerikanaca koji pokazuju podršku vakcini protiv koronavirusa, te su izjednačili nezainteresovanost za vakcinu s protivljenjem.

„Iako su farmaceutske korporacije uključene u utrku za razvoj vakcine protiv koronavirusa, pokazalo se da svaki četvrti Amerikanac nije zainteresovan“, navodi se.

Zapravo, ta karakterizacija ne odgovara rezultatima analize Reutersa, koji je rekao da je “14% ispitanih reklo da uopšte nije zainteresovano za vakcinu, a 10% da nije toliko zainteresovano. Još 11% nije bilo sigurno.“

Ovo je samo jedna od lažnih vijesti i dezinformacija koje News Front širi, uključujući i druge lažne vijesti o koronavirusu. Stranica za provjeru činjenica koju finansira Evropska unija – EUvsDisInfo razotkrila je vijesti News Fronta u kojima su tvrdili da tradicionalna medicina može izliječiti COVID-19 te da je vakcina protiv koronavirusa usmjerena na kontrolu svjetske populacije.

Zabrane na društvenim mrežama

S tim u vezi, ranije ove godine, popularne društvene medijske platforme, Facebook, Twitter i Youtube, uklonili su stranice News Front-a sa svojih mreža zbog zloupotrebe sadržaja i neautentičnih profila. U svom zvaničnom izvještaju Facebook je objavio kako su se pojedinci koji stoje iza ovih računa oslanjali na kombinaciju autentičnih, duplikata i lažnih računa – od kojih su mnogi Facebook automatizirani sistemi prethodno otkrili i onemogućili.

„Koristili su lažne račune za objavljivanje svog sadržaja i upravljanje grupama i stranicama predstavljajući se kao nezavisne novinske agencije u regijama koje su ciljali. Ova mreža objavljivala je geopolitičke i lokalne vijesti, uključujući teme poput vojnog sukoba u Ukrajini, sirijskog građanskog rata, aneksije Krima, NATO-a, američkih izbora i pandemije koronavirusa. Naša istraga povezala je ovu aktivnost sa pojedincima u Rusiji i Donbasu, te dvije medijske organizacije na Kremlju – NewsFront i SouthFront“, objavili su iz Facebooka.

Facebook je tada uklonio 91 račun, 46 stranica, dvije grupe i jednu Instagram stranicu povezanu sa medijskim agencijama sa sjedištem na Kremlju: News Frontom i South Frontom, za koje analitičari kažu da imaju veze s ruskim obavještajnim službama. Obje novinske agencije na Facebooku postoje godinama, iako ih je Facebook uklonio prije par mjeseci nakon što je otkrio da su koristili lažne račune za objavljivanje sadržaja i stvaranje angažmana.

News Front je aktivan u širenju štetnih dezinformacija uglavnom protiv Zapada i Evrope. Posebno je važno napomenuti karakteristično obilježje ove operacije, a to je njen opseg: News Front širi prokremaljsku propagandu na brojnim jezicima, što ukazuje na to da se pokušava doći do raznolike međunarodne publike izvan Rusije kako bi se širio ruski propagandni uticaj širom svijeta.

Slični članci

Back to top button