Svijet

Ko je Joe Biden, novi američki predsjednik

Joe Biden pobijedio je Donalda Trumpa na američkim izborima, objavili su AP i CNN.

Biden je najstariji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

On je u američkom političkom životu prisutan već pola stoljeća te se, stavljajući naglasak na svoje iskustvo u politici, nastojao pokazati kao čvrsta i stabilna ruka u vremenu punom nesigurnosti.

Oštro je kritizirao Trumpov odgovor na virus te ga optužio za presporu reakciju.

Služio je kao potpredsjednik SAD-a dok je administracija Baracka Obame pokušala progurati tzv. Obamacare, pa je tako briga o zdravstvu ostala njegov najvažniji fokus, piše New York Times.

Porodične tragedije

Rođen je 20. novembra 1942. u Scrantonu, Pennsylvanija.

Šest puta je biran za senatora iz savezne države Delaware, prvi put izabran 1972.

U brojnim nastupima isticao je kako pitanje zdravstvene skrbi doživljava vrlo osobno i to u kontekstu tragedija koje su zadesile njegovu obitelj. Prvu suprugu i tek rođenu kćer izgubio je u automobilskoj nesreći, a njegov sin Beau Biden umro je od raka mozga.

Biden o Bosni i Hercegovini

Našoj javnosti postao je poznatiji govorom iz 1994. godine o Bosni i Hercegovini u Američkom kongresu.

Biden je tada bio na funkciji demokratskog senatora.

“Bosanci znaju gdje hoće da budu. Oni hoće da budu slobodni. Oni će se boriti za sebe! Sve što su ikada tražili jeste: “Podignite embargo!” Premijer Haris Silajdžić je došao nakon moje prve posjete Bosni, upitao sam ga u mom uredu sa 12 mojih kolega, svi dobri muškarci i žene su došli, demokrate i republikanci, jer se tada pričalo, znate, ako podignete embargo samo ćete pogoršati stanje tim jadnim ljudima, više ljudi će biti ubijeno! Jedan od mojih kolega, veoma važan za vanjsku politiku okupio je moje republikanske i demokratske kolege za moj konferencijski stol i kazali su istu tu stvar Silajdžiću”, govorio je Biden.

Nakon toga je nastavio:

“A Silajdžić je rekao nešto što neću zaboraviti sve dok sam živ. Pogledao je u ovog senatora i rekao: “Senatore, ako ništa, učinite mi čast i privilegiju da izaberem kako da umrem. Senatore, nemojte mi slati hranu da gojite mene i moju porodicu zimi, samo da biste bili sigurni da ću biti ubijen punog stomaka. Dajte mi oružje! Dozvolite mi da se odbranim i imajte dobre milosti da dozvolite meni da izaberem kako da umrem!” I želim da dodam, ja ne tražim od vas da pošaljete ijednog američkog vojnika, ne tražim od vas da pošaljete ijednog Amerikanca, samo tražim od vas da podignete ovaj nemoralni embargo. I to je ono što je trebalo učiniti!”.

Biden je nastavio u Američkom kongresu govorio u istom tonu.

“Dva posljednja balkanska rata su tek okončana onda kada su sve strane zaključile da ne mogu postignuti ništa više na terenu nego što mogu postignuti za mirovnim stolom. Ako smo mislili da imamo moralni i nacionalni interes u povratu Emira Kuvajta na tron, vraćanju na prijesto Emira Kuvajta!? Bog mu dušu blagoslovio! Poslali smo 500 hiljada vojnika! Recite mi zašto nemamo moralnog interesa u zaustavljanju onog što je međunarodna agresija od strane Srbije koja je prešla rijeku Drinu u zemlju priznatu od UN-a i učestvuje i raspiruje genocid…”, kazao je Biden, a njegov govor iz 1994. postao viralan proteklih dana.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button