Činjenicu da je nepravilnosti utvrdio CIK, a da je informaciju o tome objavio Transparency International, Nikšić je fakturisao Stranci demokratske akcije (SDA)

– Nakon što su u SDA uvidjeli da narod ne mogu natjerati da vjeruju njima, a ne svojim očima, u osvit izbora su aktivirali posljednju očajničku strategiju da galame: “Drž’te lopova” – napisao je Nikšić na društvenim mrežama.

Ta tvrdnja šefa SDP-a, smatra izvršna direktorica Transparency Internationala Ivana Korajlić, nije tačna, s obzirom na to da je ta organizacija još davno uputila informacije o spornom dugu CIK-u.

– Tek sada su objavljeni izvještaji o reviziji svih političkih stranaka, tako da je CIK zapravo objavio u isto vrijeme revizorske izvještaje za sve političke stranke. Transparency International je objavio informaciju u vezi s finansijskom revizijom SDP-a, s obzirom na to da smo mi podnosili prijavu ranije za taj slučaj. Na isti način smo objavili informacije u vezi s drugim prijavama koje smo podnosili protiv drugih političkih stranaka, a koje se odnose na troškove kampanje u 2018. i tu se radi o drugim strankama kao što su SDA, Ujedinjena Srpska, HDZ i slično – izjavila je Korajlić za Faktor.

CIK, podsjeća Korajlić, ima obavezu da, ukoliko kroz reviziju utvrdi da postoji sumnja da je počinjeno krivično djelo, dalje to prosljeđuje nadležnim tužilaštvima.

– Kada su u pitanju kršenje zakona i sankcioniranje u nadležnosti CIK-a, dalje po utvrđenim prekršajima Služba za reviziju predlaže članovima CIK-a pokretanje postupka i izricanje sankcija u odnosu na prekršaje – pojasnila je Korajlić.

Zanimljivo je da je firma Promotiv d.o.o. iz Širokog Brijega kao svoju djelatnost navela “iznajmljivanje dizalica”, a da je dug SDP-a od gotovo 200.000 KM iz 2018. godine nastao za pružanje usluga u vezi sa “savjetovanjem u provođenju kampanje”.

Sporna potraživanja je zatim otkupila firma Analytics Expert iz Hrvatske, koja se prije nekoliko mjeseci našla u centru istrage USKOK-a zbog veze sa finansijskim prevarama i pranjem novca, odnosno izdavanjem fiktivnih faktura

Faktor je još u junu ove godine dostavio upit firmi Promotiv u vezi sa spornim potraživanjima, ali odgovor, uprkos usmenom obećanju, nikada nismo dobili.

Slučajno ili ne, SDP je na svojim listama za kantonalne skupštine na Općim izborima 2018. godine, naročito na čelnim pozicijama, kandidovao veoma mali broj osoba hrvatske nacionalnosti, iako se ta stranka diči svojim multietničkim karakterom. Sazivi skupština bez Hrvata iz SDP-a otvorili su prostor Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH, sa kojom se u vezu dovodi firma Promotiv, da preuzme “kontrolni paket” u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH.

Iako je svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda najavio predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, iz SDP-a su, uprkos postojanju političkog dogovora sa Demokratskom frontom, ponudili svog kandidata, što je, smatralo se, moglo ugroziti Komšićevu pobjedu nad kandidatom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Nakon Općih izbora 2018. godine je SDP imao priliku da u okviru “Bh. bloka” uđe u izvršnu vlast na državnom i federalnom nivou, ali su tu mogućnost odbili pravdajući je neprihvatljivošću koaliranja sa “nacionalnim strankama”.

Akteri ključnog sastanka na kojem je “Bh. blok” donosio stav o ulasku u vlast zatim su potvrdili da su iz SDP-a bili zainteresirani za opciju formiranja vlasti sa HDZ-om BiH, ali bez SDA.

Vrijedi podsjetiti da je HDZBiH na predstojećim Lokalnim izborima podržao kandidaturu SDP-ovog Edisa Dervišagića za gradonačelnika Gradačca.

Uprkos Nikšićevim tvrdnjama o transparentnosti i regularnosti duga prema firmi iz Širokog Brijega, a zatim i prema zagrebačkoj firmi optuženoj za pranje novca, teško je pronaći smisao u tezi SDP-a prema kojoj su usluge vođenja kampanje trebali platiti firmi koja se bavi iznajmljivanjem dizalica.