BiH

Nove mjere: Ograničava se kretanje za građane u FBiH?

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva odlučio je pooštriti mjere nakon što je jučer zabilježeno 73 umrlih od posljedica korona virusa.

Kako se saznaje iz Kriznog štaba FBiH, očekuju se restriktivnije mjere kada je riječ o ograničavanju kretanja i okupljanja. Detalji će biti poznati danas kada će Krizni štab FBiH održati konferenciju za novinare i saopštiti detalje. Mediji saznaju da bi mogao biti uvedene policijski sat u trajanju od 23:00 do 06:00.

Analiza će se vršiti nakon sedam dana, a ako bude bilo potrebe mjere će biti još restriktivnije, čime se ostavlja i mogućnost eventualnog lockdowna.

Novinari su pitali da li postoji mogućnost da, poput Katalonije, Federalno ministarstvo zdravstva preuzme upravljanje svim zdravstvenim kapacitetima, uključujući i privatne. Pomoćnik federalnog ministra zdrastva Goran Čerkez kazao je kako za sada nema potrebe zatim jer FBiH ima jak bolnički javni sektor. 

“Kao i do sada sve privatne zdravstvene ustanove koje ispunjavaju uvjete mogu se uključiti u sistem borbe protiv Covida-19. Tu mogućnost smo ostavili kantonima da sami odluče”, rekao je Čerkez.

(Izvor: N1)

Slični članci

Back to top button