Dijaspora

Slovenija produžila stanje epidemije za narednih 30 dana

Slovenija je produžila stanje epidemije i za narednih 30 dana, a tokom tog stanja mogu se donositi mjere za usporavanje širenja virusa, a odluka stupa na snagu u srijedu, obavila je vlada u Ljubljani.
Prvi put kada je donesena ova odluka, 19. oktobra, bila je određena jedna vrsta vanrednog stanja s najkraćim vremenom trajanja od mjesec, kao zakonski temelj za donošenje epidemioloških i drugih mjera, kako bi se obuzdalo uznapredovalo širenje koronavirusa.

Ove sedmice u Sloveniji su na snagu stupile nove restrikcije

Na dan donošenja prve odluke o proglašenju epidemije u oktobru u Sloveniji je bilo zabilježeno 726 novih slučajeva zaraze, a broj ukupno umrlih 188, ali se stanje kasnije unatoč rigoroznijim mjerama znatno pogoršalo. Zadnjih sedmica bilježilo se i preko dvije hiljade novozaraženih dnevno, a broj umrlih povećao se na 831. U bolnicama je skoro 1300 oboljelih, što stvara probleme u funkcioniranju zdravstvenog sistema.

Nakon što je krajem oktobra uvedeno zatvaranje sa zabranom kretanja izvan općinskih granica i u noćnim satima, na snagu su ove sedmice stupile nove restrikcije kojima se ograničavaju svi kontakti i okupljanja izvan užeg porodičnog kruga, a zatvorene su i trgovine osim onih esencijalnih koje prodaju hranu i nužne životne potrepštine.

Slovenski epidemiolozi vjeruju da će za 14 dana zbog restriktivnih mjera doći do postupnog padanja broja novozaraženih, a onda i hospitalizacija i težih slučajeva koji završavaju smrtnim ishodom.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button