
Po društvenim mrežama već nekoliko sedmica kruži recept za sasvim poseban čokoladni kolač.
Jedna blogerica tvrdi da ima recept za najbolji čokoladni kolač na svijetu – a ima tek nekoliko sastojaka.
A među njima su dvije tajne namirnice zbog kojih je toliko savršen. Već sada među korisnicima Instagrama i TikTok-a kruži priča kako je to zaista najbolji čokoladni kolač na svijetu.
Otkrit ćemo vam tajne sastojke…
1. Ocat ili sirće
Ocat je prirodni katalizator koji reagira s praškom za pecivo tako da oslobađa ugljični dioksid. Zadržat će u kolaču mjehuriće te će se zato kolač fino dići i imat će „zračne komore“.
Rezultat: supermekano i pahuljasto tijesto.
2. Kafa
Kafa ili espresso sjajno se slažu s čokoladom, a gorkasta aroma dodatno naglašava ukus čokolade. Dakle, kako bi dodatno aromatizirala čokoladu u kolaču, stavi malo kafe u tijesto.