BiH

Raspao se “Bh. blok” u Brčkom: SDP potpisao koalicioni sporazum sa SDA i Strankom za BiH

Stranka demokratske akcije (SDA), Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Socijaldemokratska partija (SDP) i zastupnik nacionalnih manjina Alija Denjagić dogovorili su principe zajedničkog djelovanja, te modalitete uspostave funkcionalne skupštinske većine u Distriktu Brčko.

U potpisanom dokumentu, kojeg je objavio portal Infobrčko, se ističe da je on nastao na osnovu jasno izražene izborne volje gračana Brčko distrikta na Lokalnim izborima održanim 15. novembra 2020. godine.

Na posljednjim Lokalnim izborima za Skupštinu Brčko distrikta najviše glasova je osvojila SDA, dok je, podsjetit ćemo, SDP nastupio u koaliciji “Bh. blok” sa Našom strankom.

Međutim, očigledno je da se ta koalicija raspala nakon Lokalnih izbora, te da su odlučili samostalno formirati skupštinsku većinu sa SDA, Strankom za BiH i Alijom Denjagićem.

Iz Naše stranke su poručili da se osjećaju izdano i da su im izigrali povjerenje, te su se i oglasila iz sarajevskog SDP-a i iskazali neslaganje sa odlukom, a na odogovor nisu dugo čekali.

Drugovi iz Sarajeva, ne znam šta vam smeta, dvije godine niste došli u Brčko – kaže Esad Atić, predsjednik SDP-a u Brčkom na kritike iz vodstva stranke.

Podsjetit ćemo da “Bh. blok” kojeg čine SDP i Naša stranka kao takav postoji samo u Kantonu Sarajevo, dok u ostalim sredinama ove dvije stranke djeluju samostalno. Tako su, primjera radi, imali odvojene kandidate za gradonačelnika Tuzle, što je ugrozilo izbornu pobjedu aktuelnog i budućeg gradonačelnika, SDP-ovog Jasmina Imamovića.

Slični članci

Back to top button