Region

Slavlje na ulicama Nikšića zbog izbora nove Vlade Crne Gore: Trobojke, pjesma i baklje

Građani Nikšića sinoć su slavili izbor nove Vlade Crne Gore.

Prije policijskog časa na ulicama ovog grada su se zavijorile trobojke i orila se pjesma, prenosi ATV.

Podsjećamo, Crnogorski parlament izabrao je jučer novu Vladu na čijem je čelu Zdravko Krivokapić, čime je u opoziciju nakon 30 godina otišla Demokratska partija socijalista (DPS) predsjednika Mila Đukanovića.

Vladu čini 12 ministara, a potpredsjednik Vlade je lider Građanskog pokreta Ujedninjena reformska akcija (URA) Dritan Abazović, koji će u novoj vladi kontrolisati bezbjedonosni sektor.

Abazović i ministarka odbrane Olivera Injac i kandidat za ministra unutrašnjih poslova Sergej Sekulović prozapadno su orijentisani čime je, kako ocjenjuju analitičari, učinjen ustupak URA i međunarodnoj zajednici.

Novi premijer Zdravko Krivokapić položio je zakletvu, a nakon njega ministri su potpisali isti tekst zakletve.

“Zaklinjem se da ću dužnost vršiti po Ustavu i zakonu, čestito, odgovorno i savjesno. Tako mi Bog pomogao”, kazao je Krivokapić.

Za novu Vladu glasao je 41 poslanik, 28 je bilo protiv, dok je jedan poslanik bio uzdržan.

Krivokapić je rekao da mu je ukazana jedinstvena prilika i velika čast, i da je uvijek imao jedan cilj: da prenosi znanje i da ga prilagodi onome ko sluša, a da je parlamentu doživio komentare da skoro ništa ne zna.

“Za to vrijeme sam zapisivao sve što ste kazali, čudio sam se kako to doživljava naš običan građanin. Nije bitan Zdravko Krivokapić, nije bitna vlada, nismo bogom dani da budemo ovdje, ovdje smo samo zbog građana koje nećemo dijeliti. Okrenimo se integralnoj, cjelovitoj Crnoj Gori”, poručio je Krivokapić.

On je rekao da će nova vlada zahtijevati samo transparentan rad svakog javnog funkcionera, te da svaki cent koji se troši bude vidljiv.

“Želimo nultu korupciju. Trajaće ova vlada četiri godine, jer će 41 stalno biti veće od 40. Zašto da je ne podrži i 71 (poslanik), ako svi mislimo dobro Crnoj Gori? Ovo je priča o početku direktne demokratije”, rekao je Krivokapić.

On je dodao da nikome od kandidata za ministre nije “prebrojavao krvna zrnca”, niti ih pitao koje su vjere i nacije, niti će to uraditi, te da je to “vlada žrtve”, jer je to jedini način da krenu ka opštem dobru.

Kaže da prilikom izbora kandidata nije htuo nikoga da diskriminiše.

“Izvinjavam se manjinama koje su to tako doživjele. U mom kabinetu će biti savjetnik za manjine”, najavio je mandatar.

Među ministrima nema predstavnika manjinskih stranaka koje su odbile poziv Krivokapića da uđu u Vladu. Ovo je prvi put u posljednjih dvadesetak godina da manjine nisu u vladi.

Ekspoze premijera Krivokapića i kandidate za članove nove vlade Crne Gore tokom trodnevne rasprave kritikovali su predstavnici nove opozicije DPS-a, ali i dijela nove parlamentrane većine, posebno Demokratskog fronta (DF).

Tokom skupštinske debate najveću podršku mandataru je pružio Građanski pokret URA Dritana Abazovića, dok je Krivokapić veoma blizak sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), a i u posljednja tri mjeseca je imao niz spornih izjava medju kojima i “da se vjerom pomeraju planine” i da “ko je istinski vjernik se ne može zaraziti koronom”.

Poslanik URA-a Miloš Konatar je istakao u završnim riječima da je postavljen standard da svaka promjena vlasti ne bude pitanje da li će Crna Gora postojati ili ne.

“Vlada je do sada birana na glavnom odboru DPS-a. Danas više nije tako. Danas ispisujemo historiju, jer biramo prvu demokratsku vladu u istoriji Crne Gore. Građani, ne dozvolite da vas plaše. Crna Gora postoji, Crna Gora će postojati”, rekao je Konatar.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Daniel Živković kazao je da je nova većina konstituisana s jednim ciljem – da detronizuje DPS.

“Mržnja prema DPS-u vas je okupila na jedno mjesto, bez plana i programa”, kazao je on dodajući da će nova vlada biti oročenog trajanja.

Poslanik DF-a Milan Knežević rekao je da je taj politički savez sa SPC dao najveći doprinos pobjedi na izborima.

“Ostvarila se jedna veličanstvena ideja za koju smo izgarali tri decenije. Nije nam žao što nas percipiraju kao žrtve i obmanute.

Ako je neko mislio da je ovakvim prijedlogom vlade doveo DF pred svršen čin, napravio je kapitalnu historijsku grešku. To nije naša slabost, već snaga. Svi koji su nas napadali nakon 30. augusta, danas će videti ko je vazda bio vjera, a ko nevnera”, saopštio jeKnežević.

On je rekao da su fotelje uzeli oni koji su DF optuživali za to.

“Neka im je srećno. Mogli smo ih i mi dobiti da smo mi napravili malo ideološke gimnastike i odrekli se svega onoga što smo zastupali”, rekao je on i na kraju poručio “Živjela Srbija, nek je vječna Crna Gora”.

Iako je Demokratski front činio okosnicu koalicije “Za budućnost Crne Gore” koju je Krivokapić predvodio, on se posle izbora distancirao od Demokratskog fronta jer u Vladi nije htio lidere tog saveza – Andriju Mandića i Milana Kneževića.

Lideri DF-a su ga tokom ovonedjeljne dvodnevne skupštinske rasprave optužili da ih je prevario, ali da će glasati za njegovu vladu da bi konačno bila smijenjena doskorašnja vlast.

Čestitka Vučića

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku novoizabranom predsedniku Vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću i u ime građana Srbije i u svoje ime poželio da sa uspjehom obavlja tu odgovornu dužnost.

Vučić je u čestitki izrazio nadu da će Krivikapić i Vlada svojim radom doprineti da mir i stabilnost političkih prilika u regionu budu oslonac za svima potreban ekonomski napredak, dodavši da će u Srbiji imati iskrenog partnera u ostvarenju tog cilja.

“Na nama je da gledamo u budućnost i da radimo na dobrobit naših građana”, poručio je Vučić.

EU i Velika Britanija pozdravile imenovanje nove Vlade Crne Gore

Evropska unija pozdravila je imenovanje nove crnogorske vlade navodeći da se raduju budućoj saradnji, dok je ambasada Velike Britanije saopštila da se radi o historijskom događaju.

“Imenovanje nove vlade u Crnoj Gori predstavlja pozitivan korak naprijed, nakon izbora u augustu i konstituisanja novog parlamenta”, sapoštila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandes za TVCG.

Ona je rekla da EU pozdravlja posvećenost nove vlade reformskoj agendi Unije i raduje se saradnji sa crnogorskom vladom i parlamentom na reformama i prioritetima vezanim za EU, u interesu svih građana.

Kako je dodala, Crna Gora dobro napredovala u procesu pristupanja EU, ali je potrebno preduzeti dalje korake.

“Mjeseci koji su pred nama moraju se iskoristiti za produbljivanje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, posebno u oblasti vladavine prava, gdje je sljedeća prekretnica ispunjavanje privremenih mjerila u vladavini prava, poglavlja 23 i 24”, navela je ona.

Ambasada Velike Britanije u Crnoj Gori i ambasadorka Karen Medoks čestitali su premijeru Zdravku Krivokapiću i novim ministrima u Vladi Crne Gore izbor na te funkcije.

“Ovo je historijski trenutak za Crnu Goru”, navela je ambasadorka Medoks na Tviteru.

Ona je istakla da se britanska ambasada raduje bliskoj saradnji na zajedničkim prioritetima poput evroatlantske bezbjednosti, borbe protiv organizovanog kriminala, jačanja vladavine prava i borbe protiv klimatskih promjena.

Ranije je čestitke uputila i američka ambasada. 

Slični članci

Back to top button