Svijet

Imunitet krda u Švedskoj se nije isplatio: Imaju duplo veću smrtnost od susjeda

Švedska je postala poznata po tome što je od početka pandemije insistirala da je imunitet krda pravi odgovor na pandemiju, zbog čega dugo nije preduzimala nikakve korake u borbi s koronavirusom.

Sada međutim ima duplo veću stopu smrtnosti od svojih nordijskih susjeda. Neki dijelovi Švedske imaju stope zaraze kao neka od najvećih evropskih žarišta, a ukupno je prijavila 278.912 slučajeva.

Takođe je samo prošlog mjeseca zabilježila više od 1.000 novih smrtnih slučajeva, ukupno više od 7.000. U poređenju sa tim, Norveška, koja je nacionalnu blokadu započela 12. marta, od početka epidemije imala je samo 359 smrtnih slučajeva od Covida-19.

Švedska vlada na kraju je morala da uvede mjere koje su na proljeće bile nezamislive – okupljanja su ograničena na osam osoba, zabranjena je prodaja alkohola poslije 22 sata, a srednjoškolci su poslati na online nastavu. Takođe, sve je više kritika na račun vodećeg epidemiologa Andersa Tegnela, arhitekte “mekog” pristupa zdravstvenoj krizi, koji je nedavno izjavio da i dalje misli da nošenje maski nije neophodno.

Švedska je dostigla veću stopu zaraze po glavi stanovnika od bilo koje druge velike zapadnoevropske zemlje. Stopa od 346 slučajeva na 100.000 stanovnika zabilježena prošle sedmice dvostruko je veća od one u Velikoj Britaniji (151), Španiji (121) i Njemačkoj (155).

Prošle sedmice Švedska je zabilježila i rekordnih 35.783 novih slučajeva. Broj umrlih je veći nego u Norveškoj, Danskoj i Finskoj zajedno, prenosi “San”.

Izvor: San

Slični članci

Back to top button