BiH

Nakon sastanka Lavrova i Dodika ništa novo: “RS ne prihvata integraciju u NATO”

Nakon sastanka šefa ruske delegacije Sergeja Lavrova i delegacije iz Republike Srpske obratio se Milorad Dodik kazavši da su razgovarali o Dejtonu, Uredu visokog predstavnika, evroatlantskim integracijama i drugim temama.

Na samom početku Dodik je kazao da mu je čast ugostiti ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova.

S obzirom na to da se Lavrov prvo sastao sa njim u Vladi RS-a u Istočnom Sarajevu, Dodik je kazao “Danas je ministar u posjeti RS-u, a sutra BiH”.

Kaže da je slučajnost što je došao baš na ovaj dan.

“Nismo birali ovaj datum, imali smo namjeru vidjeti se prije mjesec, ali evo simbolično baš na dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma”, rekao je dodavši:

“Želim da zahvalim Rusiji u ulozi koju je imala u kreiranju i implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma. Upravo je Dejton bila jedna od važnijih tema našeg razgovora”.

Dodik je naglasio da Dejtonski sporazum nije napravljen da bude promijenjen i ukinut bez svih strana u BiH, “a to su dva entiteta i tri suverena naroda”.

On je Lavrovu kazao svoj stav po pitanju podjela u BiH.

“Mi nismo tražali nikakvu podršku za secesiju što pokušavaju da kažu da je naše opredjeljenje. Pošto drugi dio hoće da ukine RS, mi kažemo da u takvoj BiH nećemo ostati. Mislim da je to legitimno”, riječi su Dodika.

Govoreći o Uredu visokog predstavnika kazao je kako oni “izražavaju svoje protivljenje djelovanju Ureda”.

“Zato tražimo da njegova kancelarija bude ukinuta. Naše viđenje bonskih ovlaštenja je da je to prevara i podvala. PIK je rekao da pozdravlja namjeru, ali nije dao ovlaštenja, zato svi zakoni koje je donio visoki predstavnik moraju biti ukinuta”, rekao je Dodik.

Pričali su i o međusobnim odnosima Republike Srpske i Rusije prilikom čega je Dodik kazao da nema otvorenih pitanja.

“Imamo veoma uspješnu ekonomsku saradnju, ona se odvija kroz niz projekata koje smo u prošlosti realizovali i imamo namjeru da realizujemo i u budućnosti”, rekao je.

Razgovarali su i o NATO integracijama.

“RS ne prihvata integraciju u NATO i ne prihvatamo da BiH ima Komisiju za integracije sa NATO. Izražavamo spremnost da sarađujemo, ali ne da se integrišemo. RS ne vidi dobrobit od te integracije”, kazao je Dodik.

Govoreći o evropskim integracijama sa ministrom Lavrovom, Dodik je rekao da “postoji nekakva saglasnost u BiH”.

“Mišljenje sa 14 tačaka upravo sprečava integracije. Traženje da se uradi nešto suprotno Dejtonu i Ustavu BiH danas je neprihvatljivo”, zaključio je Dodik.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button