Tehnologija

Nema više slanja fotografija ili videa putem Messengera i Instagram poruka

Ako vam je bezbrižno dopisivanje putem Facebook Messengera na mobilnom uređaju danas prekinula obavijest u kojoj piše “neke mogućnosti nisu dostupne”, niste jedini.

Korisnici širom Evrope dobili su poruku u kojoj kratko stoji da su ograničenja uvedena zbog “novih pravila za servise za razmjenu poruka u Evropi” te kako rade na njihovom povratku.

Za sad je poruka vidljiva samo na mobilnim uređajima, ali vjerovatno je samo pitanje vremena kad će se pojaviti i na desktopu.

O čemu je tačno riječ?

Od 16. decembra Facebook je, zbog promjena koje je uveo u svoju platformu za razmjenu poruka morao ograničiti pojedine usluge dok ih ne uskladi s evropskim pravilima o zaštiti ličnih podataka.

Prije svega, radi se o promjenama koje su uvedene tokom ujedinjavanja platformi za razmjenu poruka između Instagrama, WhatsAppa i Messengera.

Ograničenja se odnose na razmjenu poruka sa stranicama koje su smještene u Evropi, administratorima koji su u Evropi te korisnicima koji su u Evropi.

Tako sljedeće mogućnosti više neće biti dostupne u Messengeru i Instagramovim porukama (barem dok Facebook ne odradi ono što mora): slanje audio, video i dokumenata, pojedini grafički elementi, galerije i drugi multimedijski sadržaji. Komunikacija će se tako održavati samo u tekstualnom obliku.

Žele li korisnici u Evropi (pa tako i u regionu), jedni drugima poslati nekakav video, morati će slati direktan link, a ne sam video. Ako pokušaju poslati video ili fotografiju, dobit će informaciju o greški.

Dobra je vijest da će ranije poslani multimedijski sadržaji i dalje biti dostupni korisnicima. Iz Facebooka nemaju odgovor na to koliko će usklađivanje s evropskim pravilima trajati, već samo da “rade na tome da to bude što prije“. Stoga, ako ne možete poslati fotografiju nekome van EU na Messengeru ili Instagramu, radije odaberite e-mail.

Izvor: index.hr

Slični članci

Back to top button