BiH

Od “proljeća” do snijega: Pripremite se za nagle promjene vremena u sedmici pred nama

Ono što je sad već izvjesno je da će sredina dana ili poslijepodnevni sati petka (25.12.) nakon izražene južine i viših temperatura donijeti vremenske promjene uz nalet kratkotrajne hladne fronte sa sjevera – objavljeno je na stranici Vremenska prognoza za BiH.

Hladna fronta će uz pad temperature donijeti i prolazno jače padavine. U nizinama bi se većinom ispadala kiša koja prema izmaku padavina, u petak navečer ili u noći na subotu (26.12.), uz dalji pad temperature može lokalno preći u susnježicu i snijeg u Bosni. Više krajeve, koji su iznad 400 ili 500m nadmorske visine, očekuje snijeg u formiranje snježnog pokrivača.

Koliko ce predstojeća promjena vremena biti nagla dokaz je i sam pogled na temperature koje su očekuju 24. i 25. decembra.

U četvrtak proljetne temperature koje ce uz fenski uticaj južnog vjetra u sjevernijim dijelovima Bosne ići do blizu 20°C. Topla će biti i sama noć na petak, a onda nagli pad temperature u toku petka dolaskom hladne fronte.

Tako da ćemo za manje od 24 sata preći iz proljeća direktno u zimu uz snijeg. Promjena vremena je više primjerenija početku proljeća ili ranoj jeseni.

(Izvor: Tuzlainfo.ba)

Slični članci

Back to top button