Svijet

Slovenački ljekari presadili pluća pacijentu oboljelom od korone

Slovenačkim ljekarima uspjela je složena operacija presađivanja pluća mlađem pacijentu oboljelom od kovida-19 kojem su zbog te opasne bolesti bila otkazala pluća, objavio je u utorak ljubljanski Univerzitetski klinički centar (UKC).

Prema riječima predstojnika odjela za torakalnu hirurgiju te najuglednije slovenačke zdravstvene ustanove Tomaža Štupnika, do uspješne transplantacije došlo je prije deset dana, a riječ je o prvom presađivanju pluća zbog posljedica kovida-19.

Operativni zahvat kojim je spašen život 34-godišnjem muškarcu, nepušaču koji je prije zaraze novim korona virusom bio zdrav, osim što je imao blagi oblik astme, trajao je deset sati, a pacijent se sada nalazi u centru za intenzivnu njegu i u stabilnom je stanju.

Inače, riječ je o već 16. operaciji presađivanja pluća u Sloveniji ove godine.

Muškarac se, kako su pojasnili ljekari u UKC-u,  najprije od kovida-19  liječio u jednoj od regionalnih bolnica, ali s obzirom da nije bilo pomaka u jednom je trenutku morao biti urgentno prebačen u Ljubljanu. Nakon mjesec dana dočekao je transplantaciju pluća.

Pacijenta sada po tumačenju njegovih ljekara čeka višemjesečna rehabilitacija jer mora ojačati snagu mišića koji su u mjesec i po koliko je trajalo njegovo teško stanje izgubili većinu svoje snage.

– Prvo mora ojačati snagu mišića važnih za disanje kako bi mogao disati samostalno, a onda i ostalih kako bi se mogao vratiti u normalan život, naveli su ljekari UKC-a koji su učestvovali u operaciji, prenosi Hina.

(Izvor: Fena)

Slični članci

Back to top button