BiH

Poruka iz EU za bh. političare: Odmah to uradite!

Europska komesarka za migracije i unutrašnje poslove Ylva Johansson oglasila se povodom posljednjih dešavanja u vezi migrantske krize u Bosni i Hercegovini.

“U vezi se očajničkom situacijom u kojoj se nalazi preko 900 migranata u kampu Lipa, koji se suočavaju s još jednom noći na snijegu, obavila sam jasan i nedvosmislen razgovor sa Predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom.”

“Složili smo se kako je očito najbolje rješenje da se ponovo otvori centar Bira. Odmah!”, poručila je europska komesarka za migracije i unutrašnje poslove, Ylva Johansson.

Savjet ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici razmotrio je aktuelnu migrantsku krizu u Bosni i Hercegovini s ciljem iznalaženja hitnih rješenja za smještaj migranata koji se trenutno nalaze na lokalitetu „Lipa“ i donio odgovarajući zaključak.

Kako je lokaciju bivše tvornice “Bira” u Bihaću, Savjet ministara Bosne i Hercegovine svojom Odlukom broj 46/19 od 11. marta 2019. godine (“Službeni glasnik BiH”, broj 28/19) odredio kao privremeni prihvatni centar za smještaj migranata, Savjet ministara BiH izričito poziva vlasti Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća da poštuju navedenu važeću odluku i bez odlaganja izvrše prihvat i smještaj migranata na lokaciju “Bira”.

U Bihaću je održan sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona.

Poručeno je da Ministarstvo sigurnosti nema izlaza iz situacije nastale zatvaranjem kampa Lipa – pozvali su sve domaće i strane humanitarne organizacije da se uključe u pružanju pomoći migrantima u vidu hrane, lijekova, higijenskih potrepština, odjeće u koordinaciji sa Crvenim križom USK.

Osudili su postupke IOM-a, koji je, kako navode, ostavio 1.400 migranata bez uvjeta za boravak, a posebno su osudili čin demontaže šatora u Lipi.

Oni su zatražili da Kantonalna uprava Civilne zaštite USK stavi na raspolaganje materijalno-tehnička sredstva i resurse sa kojima raspolažu u pravcu primanja pomoći za boravak migranata na lokaciji centra Lipa.

Od Vijeća ministara traže da hitno nađu novu lokaciju van teritorije Unsko-sanskog kantona, te su predložili da to urade u azilantske kampove Salakovac i Delijaš na 90 dana, dok traju radovi na Lipi.

Također traže da se preispita zakonitost odluke Vijeća ministara BiH u pogledu proglašavanja privremenih prihvatnih centara na području USK.

Također, traže deportaciju svih migranata kojima je istekla potvrda o boravku na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Izvor: N1

Slični članci

Back to top button