Svijet

Velika Britanija napravila historijski potez, oglasio se premijer Johnson

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je sinoć da Velika Britanija ima slobodu u svojim rukama i da mora maksimalno da je iskoristi.

“Velika Britanija sada može da radi stvari drugačije i bolje ako bude potrebno”, istakao je Johnson.

Velika Britanija je sinoć u 23 po londonskom, a u ponoć po centralnoevropskom vremenu, napustila jedinstveno tržište EU i carinsku uniju, dok je iz Unije politički izašla 31. januara.

Na snagu će stupiti historijske promjene pravila o putovanju, trgovini, imigraciji i sigurnosti.

EU i Velika Britanija su 24. decembra postigli dogovor o trgovinskom sporazumu, koji predviđa da neće biti carina prilikom uvoza robe od 1. januara.

Britanski zvaničnici insistiraju da su novi granični sistemi spremni za rad, dok neki strahuju da će u lukama doći do zastoja.

Da bi smanjila rizik od zastoja, Velika Britanija će do jula 2021. postepeno uvoditi nove carinske procedure za proizvode iz EU.

Neke carinske procedure će već noćas stupiti na snagu, a odnose se na uvoz alkohola, duhana, hemikalija i kontrolisanih psihoaktivnih supstanci.

Države EU će u ponoć uvesti carinske deklaracije i druge oblike kontrole na uvoz iz Velike Britanije.

Za razliku od ostatka britanske države, Sjeverna Irska će nastaviti da sledi mnoga od pravila EU, dok će njena granica sa Republikom Irskom, članicom Unije, ostati takoreći nevidljiva.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button