Svijet

Najtvrđi lockdown u Evropi nije im dovoljan: ‘Zabranit ćemo izlazak iz kuća više od jednom sedmično‘

Britanski premijer Boris Johnson sastao se s kolegama iz kabineta kako bi razgovarali o još strožim epidemiološkim mjerama u borbi protiv koronavirusa.

Kako doznaje Daily Mail, diskutiralo se o obveznom nošenju maske na otvorenom, zabrani socijalnih ‘mjehurića’ te ograničenju vježbanja, piše Jutarnji.hr.

Downing Street je odbio komentarisati ove navode, već su se umjesto toga pozvali na nedorečenu raniju izjavu ministra zdravstva Matta Hancocka. On je odbio spekulisati hoće li se uvoditi još strože mjere, već je umjesto toga poručio da bi se građani trebali držati onih postojećih.

Jedan izvor Daily Maila otkriva da se na sastanku razgovaralo i o tome da se ljudima zabrani izlazak iz kuća više od jednom sedmično.

Prema mjerama koje su na snazi, Britanci mogu vježbati s jednom osobom iz kućanstva ili privatnog ‘mjehurića’. No, izvor iz vlade kaže kako se to pravilo koristi kao izgovor da ljudi uživaju u ispijanju kafe u parkovima s prijateljima.

Velika Britanija potvrdila je u nedjelju 573 preminulih od covida, što je i najveći nedjeljni porast smrtnih slučajeva od aprila. Potvrđeno je i gotovo 55.000 novih slučajeva zaraze, što je i 13. dan zaredom da je potvrđeno više od 50.000 novozaraženih.

Vlasti su zabrinute jer su građani tokom vikenda viđeni kako masovno odlaze u gradske parkove i plaže diljem zemlje, unatoč molbama premijera Johnsona da ostanu u svojim domovima i pomognu kontrolirati širenje mutirane varijante koronavirusa.

Vlada će se u novim mjerama posebno posvetiti supermarketima tražeći da se popravi pravilo socijalnog distanciranja u trgovinama. Razmatraju se i oštrije kazne za prekršitelje mjera.

Efekti trenutnog britanskog lockdowna mogli bi se vidjeti za otprilike dvije sedmice, rekao je viši vladin savjetnik za znanost.

Profesor Peter Horby, predsjednik Savjetodavne skupine za nove virusne respiratorne prijetnje, rekao je: “Ako postoji bilo kakav znak da mjere nisu polučile rezultat, morat ćemo biti još stroži, bojim se.”

Izvor: Dnevnik.ba

Slični članci

Back to top button