Košarka

Dječak iz Srebrenice postigao 60 poena na meču: Pobjeda me obradovala više nego učinak

Četrnaestogodišnji dječak Rastko Bibić u nedavnom susretu pionirskih selekcija KK Guber i KK Milići ubacio je nevjerovatniih 60 poena čime je privukao pažnju sportske javnosti u BiH.

I u prethodne dvije utakmice Bibić je postizao po 50 i više poena, a mladi košarkaš iz Srebrenice u prosjeku bilježi 38 koševa po utakmici. U razgovoru za Klix.ba kazao je da ga više od njegovog košgeterskog učinka raduju pobjede ekipe.

“Trudim se da moja ekipa uvijek pobijedi i preuzimam odgovornost. Iz utakmice u utakmicu pokušavam poboljšati učinak i doprinijeti ekipi. Pobijedili smo u toj utakmici, a to me je više obradovalo nego moj učinak”, iskren je mladi košarkaš kojem mnogi stručnjaci predviđaju svijetlu budućnost.

Bibić je svjestan svojih kvaliteta, ali u prvi plan stavlja timsku igru, naglasivši da svakodnevno naporno radi.

“Treniram svaki dan i pokušavam konstantno napredovati, a s obzirom da zbog malog fonda dječaka čitavu utakmicu igramo bez izmjena i nije neko čudo da neko postiže toliko koševa”, skromno tvrdi ovaj 14-godišnjak.

U dogledno vrijeme želi postati profesionalni košarkaš.

“Košarkom se želim baviti i u budućnosti, a kako ću se razvijati dalje, to je na meni. Potrebno je mnogo rada da bi ste uspjeli, a naravno tu je i škola koju ne treba zanemariti. Ipak, meni je košarka prioritet”, jasan je Bibić.

Mladi košarkaš iz Srebrenice u prosjeku bilježi 38 koševa po utakmici (Foto: D. S./Klix.ba)

Mladi košarkaš iz Srebrenice u prosjeku bilježi 38 koševa po utakmici (Foto: D. S./Klix.ba)

Inače, pioniri KK Guber takmiče se u Područnoj ligi Bijeljina gdje uprkos određenim poteškoćama bilježe dobre rezultate u konkurenciji 11 klubova. Nakon devet odigranih kola trenutno su četvrtoplasirani sa susretom manje, a stigli su i do završnog turnira na Sportskim igrama mladih na kojem su zauzeli treće mjesto.

Omladinska škola okuplja samo 25 dječaka u dvije selekcije (pioniri i mlađi pioniri) što je i najveći problem s kojim se u Guberu susreću.

“Košarka u Srebrenici nikada nije prestala sa radom, ali sada nakon pet godina treninga u kontinuitetu počinjemo bilježiti i zapaženije rezultate. Najviše nam fali djece i veoma je teško organizovati klub pa smo se morali takmičiti van starosnih kategorija. Također, nemamo ni adekvatnu dvoranu koja ispunjava uslove da igramo veći rang takmičenja. Tokom ljeta imamo terene vani i školske sale za treninge, ali nemamo dvoranu za takmičenje pa dječaci nakon juniorskog staža moraju ići u druge gradove i klubove kao što je Bratunac”, priča trener Dragan Bibić.

Ipak, u KK Guber ne odustaju od rada i promovisanja mladih košarkaša. Kroz igru, putovanja i utakmice grade nove mostove prijateljstva, a svi zainteresovani dječaci su dobrodošli i mogu se priključiti treninzima koji se održavaju svake sedmice ponedjeljkom, srijedom i petkom.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button