BiH

Danas je njihov dan: Bh. vozači dovezli preko 1.600 lijekova iz inostranstva za djecu širom BiH

Vozači i automehaničari širom svijeta danas obilježavaju svoj dan.

A da bh. vozačima ovaj 15. januar 2021. bude naročito poseban, pobrinulo se Udruženje MNRL Gradiška sa mnogobrojnim prijateljima.

Oni će danas svakoga vozača koji se zadesi na terminalu Čatrnja u Gradišci u terminu od 09-15 časova počastiti ručkom. Za to imaju veliki razlog- vozači su od marta 2020. godine i zatvaranja granica zbog pandemije koronavirusa bili jedina opcija za dostavljanje lijekova iz inostranstva za djecu širom naše zemlje, piše BUKA.

A dovezli su preko 1.600 lijekova sa prostora Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije i Francuske. Besplatno, naravno.

“Nikad nas nijedan vozač nije odbio, niti je htio uzeti novac za kafu. Oni su jedni od heroja Covid lockdown-a i ovo što radimo danas je samo mali gest naše zahvalnosti. Nikad se nećemo moći odužiti tim ljudima”, priča za BUKU Dragoslav Šinik, predsjednik Udruženja MNRL I čovjek koji je početkom marta za samo deset dana umrežio na stotine ljudi.

Umrežio je roditelje, djecu, vozače kamiona, radnike Euroexpresa, preko prijatelja i poznanika, pa sve do ljudi koji su sasvim slučajno naišli na njegove objave na društvenim mrežama, samo sa jednim ciljem – nabaviti i dostaviti neophodne lijekove u svaki kutak BiH.

A sve je krenulo nakon što se Dragoslavu javila porodica iz Zenice, sa molbom da provjeri ima li određenog lijeka kupiti u Gradišci.

Nakon ove poruke uslijedile su i druge, a Dragoslav je počeo evidentirati potrebu za lijekovima, ali i kontaktirati prevozničke firme, brojne prijatelje i poznanike, kako bi se uspostavilo koliko-toliko funkcionalno snabdijevanje lijekovima.

U susret mu je izašla i brza pošta- Euroexpres, koja sve lijekove širom BiH dostavlja besplatno, kao i Policijska uprava Gradiška, izdavši mu potvrdu da se može kretati i u toku policijskog časa, jer pojedine lijekove treba preuzeti i tokom noći.

Hvala vam, spasili ste našu djecu. Da nikada više niko od vas ne stoji u konvoju, da vam budu čisti putevi”, poruke su brojnih roditelja upućene danas vozačima.

Izvor: BUKA

Slični članci

Back to top button