BiH

Zabranjeno oglašavanje robe s sramnim natpisom “Nož, žica”: Podnesena krivična prijava

Tržišna inspekcija zabranila je preduzeću “011 Shop” iz Beograda promet i oglašavanje svih proizvoda sa sramnim natpisom “Nož, žica”.

Takav natpisi nedvosmisleno pozivaju na izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, rekao je za Betu državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Кandić.

“Reklamiranje i prodaja ovakvih proizvoda ne samo da predstavljaju kršenje zakona o oglašavanju i krivičnog zakonika, već su u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Srbije, jer podstiču izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje, što je izričito zabranjeno. Na ovaj način direktno se narušavaju temelji društva“, kazao je Кandić.

On je dodao i da je Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal danas podnijeta krivična prijava protiv preduzeća “011 Shop“ zbog oglašavanja proizvoda koji podstiču na izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje, prenosi N1.

Beogradska prodavnica “011shop“ nakon reakcija javnosti povukla je objavu uz izvinjenje.

“Nije nam bila namjera da propagiramo bilo koji vid mržnje ili netrpeljivosti prema bilo kome“, navedeno je između ostalog i dodaje da je “poruka izvučena iz konteksta“.

Inače, osim proizvoda sa natpisom “Nož, žica“, ova prodavnica između ostalog ima u ponudi i majice sa natpisom “Wifebeater“, kao i dukserice sa skraćenicom “A.C.A.B“ (All cops are bastards).

Nismo sigurni kako bilo šta od toga može da izvučeno iz konteksta.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić također je izazvao veliki broj reakcija nakon što je objavio da ovaj srbijanski sajt prodaje odjeću s ovim natpisom.

“Najefikasniji način da kažete šta mislite o faši**** gamadi koja slavi i profitira na genocidu je da okrenete 090 292 011. Ne morate više od jednom”, naveo je Suljagić.

Izvor: N1

Slični članci

Back to top button