Svijet

Evropske zemlje u lockdownu: Drastične mjere i narednih mjeseci

Nekoliko evropskih zemalja u kojim se širi novi soj koronavirusa uvelo je stroga ograničenja i skoro potpuno zatvaranje.

U Francuskoj je u subotu na snagu stupio policijski sat čime se želi suzbiti širenje koronavirusa. Sve trgovine do tada moraju zatvoriti vrata, a za nepoštivanje zabrane kretanja moguće su novčane kazne i kazna zatvora, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Policijski sat na snazi je do 6 sati ujutro. Ljudi smiju napustiti dom samo radi odlaska na posao i zbog hitnih obiteljskih razloga. Mjera će na snazi ostati najmanje 15 dana. Pojedine regije u zemlji već su uvele tu mjeru.

Francuska je do sada prijavila gotovo 70.000 umrlih od covida-19 uz gotovo tri miliona zaraženih.

Austrijska vlada donijela je jučer kasno navečer odluku da se lockdown produži do 7. februara u sklopu mjera protiv širenja koronavirusa. Zatvaranje, koje je trebalo trajati do 24. januara, bit će produženo do 7. februara, što je, kako javlja agencija APA, rezultat razgovora vlade u Beču i pokrajina.

Od 8. februara uslijedit će postepeno otvaranje, dok će ugostitelji, hoteli i organizatori različitih priredbi morati pričekati do kraja mjeseca na takve mjere.

Razmatra se uvođenje mjera obaveza nošenja maski FFP2 razine zaštite i držanje distance koja će biti povećana s metar na dva metra. I nastava u školama će početi od 8. februara, a učenici će do tada ostati na učenju na daljinu.

London je prošle sedmice proglasio veliku nepogodu zbog rizika gradskih bolnica od pretrpanosti, što je, kako kažu gradske vlasti, posljedica vrlo prenosivog soja koronavirusa koji se oteo kontroli diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanija ima službeno petu najveću stopu smrtnosti od covida-19 u svijetu, s više od 78.000 umrlih, dok je premijer Boris Johnson zaustavio ekonomiju te potaknuo žurniju proizvodnju cjepiva od susjednih zemalja kako bi spriječio širenje pandemije.

Mađarska je objavila da je detektirala novu, zarazniju varijantu koronavirusa. Mađarska vlada prošli je tjedan produžila djelomično zatvaranje, uvedeno početkom novembra, do početka idućeg mjeseca ne bi li suzbila širenje koronavirusa, a započela je i cijepljenje stanovništva, no ono sporo napreduje.

Sve srednje škole zatvorene su od 11. novembra kao i hoteli i restorani, osim za dostavu, uveden je policijski sat koji stupa na snagu u 20 sati i zabranjena su sva okupljanja.

U Njemačkoj je jučer zabilježen rekordan broj umrlih od koronavirusa na dnevnom nivou, unatoč oštrim mjerama kojima se želi obuzdati pandemija i smanjiti pritisak na bolnički sistem.

Njemačka se još od novembra nalazi u nekoj vrsti lockdowna koji je isprva trebao trajati samo četiri sedmice i definitivno završiti prije božićnih praznika. U zemlji su u međuvremenu zatvorene škole, trgovine koje ne prodaju osnovne namirnice, barovi, restorani te sadržaji za zabavu i kulturu, uz mjere koje su od uvođenja početkom novembra postupno pojačavane.

Mjere koje također predviđaju da jedno domaćinstvo može posjetiti samo jedna osoba izvan tog kruga trebale bi ostati na snazi najmanje do kraja januara.

Savezna i pokrajinske vlade ponovno će raspravljati o mjerama za borbu protiv pandemije korone sljedeći utorak.

I direktor državnog epidemiološkog instituta Robert Koch Lothar Wieler ponovno je apelirao na poslodavce da svojim zaposlenima omoguće rad od kuće gdje god je to moguće. On je zatražio i temeljitije testiranje u osjetljivim područjima poput domova za starije.

Italija produžava vanredno stanje uvedeno zbog epidemije koronavirusa do kraja aprila jer još uvijek nema znakova posustajanja širenja zaraze, rekao je u srijedu ministar zdravstva Roberto Speranza.

Zbog pokazatelja pogoršanja situacije, vlada smatra da je primjereno vanredno stanje produžiti do 30. aprila.

Danska je do danas otkrila 256 slučajeva novog soja koronavirusa. I ta zemlja produžuje mjere. Broj osoba kojima će biti dopušteno okupljanje ograničit će se na pet te će se preporučiti otkazivanje privatnih sastanaka kako bi zaustavila širenje koronavirusa.

“Pogodio nas je novi i uznemirujući razvoj pandemije – britanska mutacija koronavirusa, koja je prilično zarazan soj”, rekla je premijerka Mette Frederiksen.

Vlada je pozvala ljude da se ne sastaju s više od pet osoba izvan svoga kućanstva te da, kad je god to moguće, rade od kuće, rekla je. Ljudima se također savjetuje da drže distancu od dva metra jedni od drugih kad su u kupovini.

Jučer je na snagu stupio novi lockdown u Portugalu.

“Nalazimo se u najopasnijem trenutku pandemije. Pravilo je jednostavno: svi bismo trebali ostati kod kuće”, rekao je Costa danas novinarima.

Vlasti će ublažiti ograničenje kretanja na dan predsjedničkih izbora 24. januara kako bi birači mogli izaći na birališta, piše Reuters.

Zatvorene su sve neesencijalne tvrtke, uključujući frizerske salone. Restorani će također biti zatvoreni, ali će moći dostavljati. Supermarketi, ljekarne, pekare, benzinske pumpe i banke ostat će otvoreni. Škole ostaju otvorene.

Kako bi se osiguralo poštivanje novih mjera, vlasti će udvostručiti kazne za njihovo kršenje. Prema portugalskom zakonu, mjere bi se trebale razmatrati svakih 15 dana, ali je Costa danas rekao da će lockdown vjerojatno trajati mjesec dana.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button