Svijet

Holandija protjerala dvoje ruskih diplomata zbog špijunaže

Rusija će protjerati dvoje holandskih diplomata, kao uzvratnu mjeru za protjerivanje iz Holandije dvoje ruskih diplomata optuženih za špijunažu krajem decembra, saopštilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Posljednjih mjeseci bilježi se više ovakvih slučajeva u Evropi, u Bugarskoj, Austriji, Češkoj, Norveškoj, uz rastuće rusko-zapadne tenzije.

„Rukovođena principom reciprociteta, ruska strana odlučila je da protjera iz Ruske Federacije dvoje diplomata holandske ambasade u Moskvi“, navelo je rusko Ministarstvo u saopštenju, dodavši da je nota u tom smislu predata holandskom otpravniku poslova u Moskvi.

Dvoje diplomata ima dvije sedmice da napusti Rusiju, dodaje se u saopštenju.

Početkom decembra, holandske vlasti protjerale su dvoje ruskih diplomata, a holandska obavještajna služba AIVD je navela da je odluka donesena poslije otkrića špijunske mreže u Holandiji usmjerene ka visokotehnološkoj industriji.

AIVD je optužio dvoje ruskih državljana, akreditovanih u Holandiji kao diplomate ruske ambasade u Haagu, da su agenti ruske vanjske obavještajne službe (SVR).

„Holandske vlasti pribjegle su još jednoj svojoj omiljenoj metodi upućivanja neosnovanih i lažnih optužbi“, navelo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, osuđujući tu „neprijateljsku“ mjeru.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button