BiH

Vasković: Grigorije u funkciji Dodikovog “borbenog ovna” protiv Vučića

U strahu od nastavka odmazde Rusije, koji je neizbježan, Milorad Dodik počinio je u proteklih par mjeseci još niz novih teških političkih grešaka, koje će tek da mu dođu na naplatu.

Piše: Slobodan Vasković

Jedna od njih je, izvan svake razumne sumnje, snažna podrška episkopu Grigoriju, najvećem kriminalcu među vladikama i prvom vladici svih Kriminalaca.

Grigorije, podlac, nečovjek i licemjer svih licemjera, pokušava spasiti svoju poziciju gubitnika unutar SPC-a, najavljujući indirektno svoj ulazak u politiku i borbu sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, kojeg teško kritikuje.

Pri tom se Grigorije predstavlja kao “europljanin i intelektualac”, humanih, liberalnih principa, iako je riječ o najobičnijem hohštapleru koji je, pod Dodikovom supervizijom i njegovom otvorenom podrškom, teško devastirao Hercegovinu, opljačkao njene brojne resurse, potom ih, da bi krađu prikrio, nemilosrdno uništio. I bez posla ostavio hiljade ljudi u tom dijelu RS.

Sve to vrijeme, Grigorije je, kao stranački Vladika SNSD-a, Dodikove privatne Samostalne Pljačkaške Organizacije, bez zazora podržavao nametanje jednoumlja nasilnim sredstvima u RS.

Grigorije je, uz Vasilija Kačavendu, penzionisanog vladiku, jedan od ključnih krivaca što je Dodik uspio Republiku Srpsku da pretvori u Gulag i narod u njoj dovede na rub biološkog opstanka.

Veza Dodik – Grigorije nije prestala ni nakon 2018. godine, kada je Mladen Jevrić Durić, po nalogu vrha SPC-a, udaljen iz eparhije zahumsko-hercegovačke, u kojoj je počinio brojna nedjela i po kazni poslan u Njemačku, gdje je, 16.09.2018., ustoličen za episkopa diseldorfskog i njemačkog.

Grigorije je tada trebalo da bude izbačen iz SPC-a, zbog teških kriminalnih radnji koje je počinio, ali ga je spasio tadašnji Patrijarh Irinej i to po diektnoj molbi Dodika.

Od tada, pa sve do danas, Grigorije pokušava da se vrati na prostore Srbije/BiH, jer, kako smatra, tu najlakše može ponovo da se dokopa moći, potom i novca, kao što je to beskrupulozno činio u periodu od 2006.-2018., dejstvujući zaogrnut Dodikovim šinjelom, bespogovorno podržavajući svaki njegov Nasilnički, Necivilizacijski, Pljačkaški pohod.

Sam Grigorije je djelovao na isti način, kao Dodik i njegova osiona, bahata, kriminalna bagra, što sam detaljno opisao u tekstu “Grigorije Veliki Inkvizitor, Džugašvili SPC-a, Visarionovič u politici: Ne smije se ćutati o nepočinstvima Mladena Jevrića Durića, jer bi ćutanje o njima značilo njihovo odobravanje”, u kojem sam objavio i dokumente koji svjedoče o tome da ke Grigorije, kako bi se dokopao miliona, Crkve i crkvenu imovinu stavljao pod hipoteke, kako bi dobio velike kredite, koje je stavljao u svoj džep.

alt

Izbor novog patrijarha SPC-a trebalo bi da se održi 18.02. i istorijska sramota Crkve će biti ukoliko se Grigorije nađe u bilo kakvom izboru za tu poziciju, posebno najužem; Sramota za SPC je već sama činjenioca da je ta kriminalna protuva još uvijek episkop i da nije najuren iz te vjerske institucije i procesuiran za teške kriminalne radove.

Grigorije malo nade polaže u to da će postati Patrijarh; Skloniji je vjerovati da su njegovi dani odbrojani pod svodovima SPC-a.

Upravo zbog toga priprema rezervni položaj: Sve više se okreće politici i, dobro plaćen, pokušava uzdrmati Vučića. Grigorije je, zahvaljujući neznanju mnogih u Srbiji o njegovom brojnim nepočinstvima, uspio da dobije pažnju tamošnjih medija, ali to mu neće mnogo pomoći u njegovim namjerama; Bilo političkim, bilo opstanku u SPC-u.

Dodik bi to trebalo da zna, ali čvrste veze sa Grigorijem i nada da bi uz njegovu pomoć, koristeći ga kao borbenog ovna, mogao snažno uzdrmati Vučića, (kojeg Dodik, privatno, ne podnosi, ali mu se, gotovo svakodnevno, dodvorava, kako bi iskamčio pomoć Srbije), i tako, na velika vrata, ponovo ući u politički život Srbije.

Vučić je Dodika sveo na mjeru molioca i ne pušta ga iz te pozicije, što je autokrati iz RS nepodnošljivo i neprihvatljivo, jer on smatra da bi trebalo da odlučuje (čitaj pljačka) i u Srbiji, kao i u RS.

Da bi se osvetio Vučiću, Dodik snažno podržava Grgorija u njegovom političkim napadima na predsjednika Srbije, a potpuno se razgolitio u tim namjerama, u intervjuu “Poliotici” (17.01.2021.), kada je na “klopka-pitanje” – Kako komentariše navodne političke ambicije vladike Grigorija, posebno s aspekta jer ste prijatelj i s njim i s Vučićem, odgovorio:  Mi ne bi trebalo da se petljamo i miješamo u te političke procese, ali mi često govore da je vladika Grigorije najavio neku vrstu svojih političkih angažmana, iako ja to nisam tako razumio. Ali ako se odluči za to, mislim da to neće biti dobro”.

Dodik je, defakto, rekao da on nakon dugog niza  Grigorijevih poltičkih poruka i ataka na vrh Srbije “nije shvatio da se on želi politički angažovati”, što je notorna laž.

Dodik jeste u ogromnom strahu od Rusije, ali nije baš toliko zaglupio da mu nije jasno šta čini Grigorije; Osim što pravda svog privatnog vladiku-kriminalca, Dodik pokušava pomenutim lažima sakriti svoju ulogu u pokušaju rušenja Vučića preko Grigorija.

Još je rekao da “neće biti dobro” ako se Grigorije odluči za politički angažman, što nije nikakvo podrška nepetljanju Crkve u državne poslove, već otvorena prijetnja Vučiću, iako je Dodik pokušao prikriti taj stav.

Dodik je, na ovaj način, ušao u otvoren sudar sa Vučićem, jer je svima jasno da on preko Grigorija pokušava da uzdrma predsjednika Srbije i da se najveći Licemjer unutar SPC-a ne bi odlučio na političku avanturu bez njegove podrške.

Uz to, Dodik je oduvijek imao odlične veze i sa Draganom Đilasom i preko kontakata sa njim obećao je već da će spremiti novčanu podršku opoziciji za beoradske izbore, koji bi trebao da se održe na proljeće 2022. godine, zajedno sa predsjedničkim i parlamentarnim iizborima.

Dodik zna da su za Vučića beogradski izbori najvažniji, jer jedino njih može da izgubi, pa je odlučio da ga pokuša poraziti na njegovom terenu i tako ponovo ojačati svoju ulogu u Srbiji.

Največi paradoks udara Dodika na Vučića jeste što će on finansijski pomoći opoziciju u Srbiji novcem koji je Srbija uplatila kao pomoć Republici Srpskoj.

Već je pokazao takvo licemjerstvo, kada je Vlada RS “Iz donatorskih sredstava odobrila 511.298 evra (milion maraka) za finansiranje projekta “Završetak Hrama Svetog Save u Beogradu”.

alt

Desilo se to 03.09.2020. godine, a novac je dat iz sume od 20 miliona evra koje je Vlada Srbije donirala Vladi Republike Srpske, kako bi RS spasila bankrota.

Vlada RS je, defakto, novac Srbije donirala za završetak izgradnje Hrama Svetog Save, čime je pokazala do koje mjere su beskrupulozni Dodik i njegovi sljedbenici, da Crkvu i odnose sa njom tretiraju odličnim za političke marketinške poteze, jer su tu donaciju maksimalno pokušali iskoristiti u predizborne svrhe.

Grigorije se nije oglasio o ovom podlom i pokvarenom Dodikovom aktu.

Izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com

Slični članci

Back to top button