BiH

Švedska preuzima dirigentsku palicu u OSCE-u, evo koji su njeni prioriteti u BiH (FOTO)

Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Stromquist i šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec predstavile su danas u Sarajevu prioritete švedskog predsjedavanja OSCE-om u 2021. godini.

“Primarni fokus Švedske kao države koja predsjedava OSCE-om će biti povratak na osnovne, fundamentalne zadatke OSCE-a, odbranu evropskog sigurnosnog poretka, pružanje podrške OSCE-ovom sveobuhvatnom konceptu sigurnosti i davanje doprinosa rješavanju sukoba u skladu sa međunarodnim pravom”, istaknua je ambasadorica Stromquist.

Dodala je da je pristup švedskog predsjedavanja zasnovan na OSCE-ovim zajedničkim principima i preuzetim obavezama, pravilima i alatima kreiranim sa ciljem sprečavanja i rješavanja sukoba i kriza, radi izgradnje sigurnosti i za građane i za države.

Ambasadorica Stromquist naglasila je da jedino kroz međunarodnu saradnju može doći do održivog rješenja za sigurnosne izazove s kojima se Evropa trenutno suočava te da je platforma koju OSCE pruža, izuzetno važna u tom kontekstu.

Izgradnja povjerenja

“U Bosni i Hercegovini, fokus Švedske tokom predsjedavanja OSCE-om, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, bit će na izgradnji povjerenja i dijalogu, sveobuhvatnoj sigurnosti, uključujući borbu protiv korupcije, kao i na slobodi medija. Poštovanje ljudskih prava, jačanje demokratije, promocija vladavine prava i unapređenje rodne ravnopravnosti će biti sastavni dio našeg cjelokupnog djelovanja. Izgradnja mostova i uspostavljanje povjerenja je od ključne važnosti za izgradnju inkluzivnijeg i prosperitetnijeg društva za sve u BiH”, istaknula je Stromquist.

Šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec naglasila je da će Švedska i OSCE u BiH nastaviti da sarađuju s domaćim i međunarodnim akterima na nadgradnji postojećih rezultata te širenju izgradnje povjerenja i dijaloga između pojedinaca i organizacija u BiH, piše Akta.ba.

“U 2020. godini obilježeno je 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je donio mir BiH i osigurao mandat Misiji OSCE-a. Mnogo je napretka postignuto od tada, ali političke tenzije i dalje podrivaju upravljanje BiH i sprečavaju ovu državu da krene naprijed. Potrebno je ulagati trud u jačanje sveobuhvatne sigurnosti u BiH, koja je zasnovana na demokratskim principima, vladavini prava i poštivanju ljudskih prava”, kazala je Kavalec.

Među prioritete djelovanja u ovoj godini navela je poboljašanje glasačkog procesa kako bi se osigurao integritet izbora, zatim pružanje podrške izmjenama i dopunama Izbornog zakona, povećanje učešća žena u politici, zatim aktivnosti na promociji rodne ravnopravnosti i inkluzivnih političkih stranaka i institucija.

“Tokom 2021. godine, udvostručit ćemo rad na poboljšanju političke klime i boriti se protiv huškačke retorike. Podržat ćemo one koji teže izgradnji boljih odnosa u svojim zajednicama. Prioriteti naše misije i predsjedavanja bit će promocija ljudskih prava i odbrana medijskih sloboda. Nastavit ćemo raditi na vladavini prava, borbi protiv korupcije i nasilnog ekstremizma”, rekla je Kavalec.

Na kraju je naglasila da Misija OSCE-a u BiH ostaje i dalje spremna, zajedno s ovogodišnjim švedskim predsjedavanjem, pomoći BiH da prevaziđe izazove koje će donijeti ova godina.

Izvor: Slobodna Bosna

Slični članci

Back to top button