BiH

Almiru Čehajiću Batku ukinute sve mjere zabrane

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je produženje mjera zabrane za Almira Čehajića Batka, ali Kantonalni sud u Sarajevu je odbio taj prijedlog, te ukinuo sve mjere zabrane.

Ovo je za N1 portal potvrdio advokat Omar Mehmedbašić.

Mjere zabrane koje su mu bile ranije određene, ukinute su, a to su zabrana napuštanja mjesta boravka, putovanja, poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti, posjećivanja određenih mjesta i sastajanja s određenim osobama.

Čehajić je, podsjećamo, proveo mjesec dana u pritvoru zbog sumnje da je zloupotrebom položaja i pranjem novca stekao nezakonitu korist u iznosu većem od pola miliona maraka.

Prijave je podnijelo sedam pacijenata koji su u programu “Otvorene mreže” za kadeverične transplantacije.

Priveden je u okviru akcije kodnog naziva “Network”, a tada su izvršeni pretresi na četiri lokacije i izuzeta je određena dokumentacija.

Na jednom od ročišta Čehajić je rekao da “nigdje ne bježi te da je spreman da brani svoju čast, kao da ni za 58 godina života nikad ovako nešto nije doživio.”

“Skupili smo više od milion i 600.000 maraka za liječenje. Ovdje nema ništa inkriminirajuće. Dobili smo saglasnost oba entiteta i Brčko Distrikta za obavljanje transplatacija preko Francuske. Moja kuća, stan, automobil nema ništa inkriminirajuće.

Radili smo transparentno. Što se tiče kredita, radi se revolvingu, dakle digao sam kredit i platio jednoj ženi liječenje, ali kada je stigao prikupljeni novac automatski je to vraćeno. Tužiteljica bi morala znati šta je revolving, ako se već bavi poslom kojim se bavi.

Ja nisam vlasnik ničega, niti firme niti udruženja, niti sam bogati manipulator. Bila je situacija s tim čovjekom koji je želio da mu njegova supruga bude donor. To nije bilo moguće jer bi se njen život doveo u pitanje i zbog toga sam prijavljen.

Tačno je da je jedna osoba od 2013. čekala na transplataciju, ali tako su ljekari odlučili. Ja njima nisam manipulirao, ja sam njih ohrabrivao”, kazao je tada Čehajić.

Izvor: N1

Slični članci

Back to top button