Crna hronika

Klupko se odmotava: Čamparina anonimna prijava

Nakon što je Aljoša Čampara svjedočio na Sudu BiH u slučaju koji se vodi protiv Direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića i uposlenika OSA BiH Muhameda Pekića, sve maske su pale u vodu.

Čak i onima koji su do sad sumnjali u izvor anonimnih krivičnih prijava protiv Mehemedagića i Pekića postalo je jasno da iza svega stoji Aljoša Čampara. Povod za ovakav zaključak dolazi iz njegovog političkog monologa novinarima ispred Suda BiH, nakon svjedočenja, mada je i kompletno svjedočenje proteklo u istom tonu, politički govor i izražena lična netrpeljivost prema Osmanu Mehmedagiću.

Ono što je posebno apostrofirao je pretpostavka da se Mehmedagić miješa u kadrovsku politiku SDA, takvom svojom izjavom konačno nam je rekao šta ga i gdje boli, ali o tome malo kasnije. Oboje, Aljoša Čampara i njegova savjetnica Mirela Bubalo, dobro su uvježbali govor za predstavu pred Sudom BiH. Izjave date Tužilaštvu BiH i ove pred sudom su dijametralno suprotne. Samo naivni mogu povjerovati da su dvojica pripadnika OSA BiH “uvidjeli povjerenje” kojim isijava Mirela Bubalo pa pored svih kamera u zgradi njoj predali prijave, neki bi rekli: “ma hajte, molim vas”.

Ovakav potcjenjivački nastup prema instituciji Suda BiH i svima nama koji to slušamo je prešao svaku granicu normalnog, jednostavno vrijeđa inteligenciju.

Da se malo vratimo u prošlost, dok je bio savjetnik u kabinetu Bakira Izetbegovića, a posebno nakon što je postao ministar unutarnjih poslova Federacije BiH, Aljoša Čampara se mogao jako često vidjeti u društvu direktora Mehmedagića. Tad mu nije padalo na pamet da kreira anonimne prijave protiv istog, nego je ponosno koristio svaki momenat da se zajedno pojavi na javnom mjestu sa direktorom OSA BiH.

Gdje i kad je nastao problem u komunikaciji ne može se pouzdano zaključiti, ali do nesporazuma je očigledno došlo. Možda je odgovor sadržan u njegovoj pretpostavci da se Mehmedagić miješa u kadrovsku politiku SDA?! Anonimne krivične prijave su samo dio arsenala koji je ispucao Čampara na Mehmedagića, afera oko diplome nije osmišljena u Banja Luci, nije je lansirao Dodik, nego je krenula od Aljoše Čampare preko njemu dobro poznatih policijskih veza u Banja Luci.

Naravno, Dodik je takav poklon jedva dočekao i nastavio da eksploatiše bukvalno naređujući da se poništi diploma Mehmedagiću uprkos sudskim odlukama. Da je Mehmedagić slučajno rođen u nekom dijelu RS-a, Dodik bi naredio i državljanstvo da mu se poništi, takav mu je svjetonazor i karakter.

U sarajevskim medijima Čampara je dominirao svojim izjavama koje su tendeciozno bile usmjerene protiv Mehmedagića, u istim mu se pridružio i njegov dojučerašnji smrtni neprijatelj Fahrudin Radončić. Ako povežemo njegovo svjedočenje sa svim njegovim istupima u prošlosti, ne možemo a da sebi ne postavimo pitanje, gdje je izvor tolikog unutarnjeg bijesa Aljoše Čampare prema Mehmedagiću?!

Osman Mehmedagić svoju profesionalnu karijeru u prijeratnoj SDB nije počeo preko bilo koje političke stranke.

Tokom rata je obavljao više nego odgovornu ulogu u osiguranju rahmetli Alije Izetbegovića, na koju je došao iz agencije koja po prirodi svog posla obavlja poslove fizičke i svake druge zaštite VIP osoba. Na dužnost direktora OSA BiH je došao kao profesionalac, svima je poznato da se konkurs za zapošljavanje u ovoj instituciji zakonski ne objavljuje. Aljoša Čampara je istini za volju 1992. godine bio maloljetan ali ni kad je stekao punoljetstvo nije se udostojio doći u domovinu nego je to učinio nakon rata.

Tako da o svom patriotizmu nema potrebe da polemiše, malo morbidno zvuči kad u svom zanosu tokom medijskih nastupa opisuje ratne događaje formulišući to na način kao da je direktni učesnik tih događaja. Nakon svega, Mehmedagić nije ni blizu tako strelovito napredova kao što je Aljoša Čampara, zato se pitamo čemu tolika frustracija kad je od ove države dobio mnogo više nego 99% onih koji su je svojim životima branili.

Da li je tajna u menadžerskim sposobnostima mame Rabije ili babinim zaslugama u izgradnji prijeratnog  Neuma, možda u načinu raspodjele stanova bivše Skupštine RBiH?

Možda je tajna u pedagoškom odgoju komunističke mladeži koja po inerciji smatra da joj pripadaju pozicije roditelja, a onda kažu, zašto mi ne bismo nadmašili naše roditelje. Šta god da je od naprijed navedenog, Aljoša je zaključio da mu je Mehmedagić smetnja, pa je krenuo u direktan obračun sa njim. Ono što je ljudski neprimjereno u tom obračunu je njegovo uključivanje porodice Osmana Mehmedagića u medijsku hajku protiv njega, koju prvenstveno provodi preko svog glasila Pressmedia.

To je samo još jedan dokaz kako Aljoša ne bira sredstva da dođe do cilja, nadamo se da će jednog dana glasači prepoznati to. Ako ništa neka se svi oni koji glasaju sjete jedne rečenice koju je napisao rođeni sarajlija Andrej Nikolaidis za Slobodnu Bosnu, a koja glasi: “Ne dozvolimo da djeca naših vladara postanu vladari našoj djeci”.

Analizirajući naprijed navedeno, mogući razlozi koji su Aljošu naveli na brutalni napad protiv SDA i Osmana Mehmedagića najvjerovatnije leži u dubokoj ličnoj frustraciji  izazvanoj padom u vodu zamišljenog scenarija po kojem bi on nakon planirane smjene Mehmedagića sjeo u fotelju direktora OSA BiH, brat Dubravko postao sudija Ustavnog suda Federacije BiH, a Zvizdić član Predsjedništva BiH i tako omogućio menadžerici Rabiji da raspoređuje ambasadore diljem svijeta.

Za krah tog plana sumnja je pala na prvog državnog obavještajca, a Čamparinoj ličnoj osveti još uvijek svjedočimo.

Čampara se imao na koga ugledati, nekad je babo bio glavni republički tužilac, a prijatelj Duško Zgonjanin šef SDB-a BiH, pa su mogli kako su htjeli, do podne Neum “graditi”, po podne tužbe smišljati. Međutim, vremena su se promijenila, okolnosti takođe, pa je Aljoša prinuđen borbu voditi uz pomoć savjetnice i medija.

Ne treba sumnjati da je izostala bratska pomoć, ali on je sporedni lik u svemu ovome. Doduše ima tu artiljerijske podrške Dnevnog avaza, po neki savjet iz Beča i sirove snage iz Laktaša. Kako god, svemir je suviše jak da ove gadosti prođu na način kako ljudi ponekad snivaju.

Izvor: Vijesti BiH

Slični članci

Back to top button