Svijet

Njemački mediji: Merkel traži zatvaranje granica i zabranu putovanja

Njemačka kancelarka Angela Merkel založila se, tokom sastanka vodstva Kršćansko-demokratske unije (CDU), za mogućnost potpune zabrane putovanja u cilju smanjenja broja novozaraženih, javljaju njemački mediji.

“Nama se stvar otima kontroli. Moramo pooštriti mjere inače ćemo za 14 dana opet biti tamo gdje smo bili. Zar ne možemo zabraniti putovanja”, rekla je Angela Merkel tokom videokonferencije s čelnim CDU političarima saveznih pokrajina, prenosi dnevnik Bild pozivajući se na sudionike sastanka.

Ona je ukazala na to da je tokom božićnih praznika dnevno 50.000 Nijemaca putovalo na Kanarske otoke i Maldive.

Zatvaranje granica?

“Trebali bismo zračni saobraćaj tako prorijediti da se više ne može nikuda”, rekla je Merkel, prema iskazima sudionika sastanka, te je istodobno spomenula i mogućnost zatvaranja granica, kao što je to bio slučaj na proljeće.

Ona je na istom sastanku dovela u pitanje ublažavanje strogih mjera zatvaranja nakon sredine februara. Kao razlog i dalje teškoj situaciji, unatoč padu broja novozaraženih, Merkel je navela pojavu novog mutirajućeg koronavirusa koji se širi mnogo većom brzinom.

Ako dođe do eventualnog popuštanja mjera nakon sredine februara, Merkel je mišljenja da prvo treba otvoriti vrtiće i škole, nakon toga maloprodaju i tek na kraju gastronomiju.

U Njemačkoj su do sredine februara na snazi oštre mjere zatvaranja koje uključuju zabranu rada gotovo cjelokupne maloprodaje, ugostiteljskih, kulturnih i sportskih objekata.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button