BiH

CIK prijavio Milorada Dodika Tužilaštvu BiH zbog širenja nacionalne mržnje

Centralna izborna komisija (CIK) BiH podnijela je službenim putem prijavu protiv Milorada Dodika zbog verbalnog napada na članicu CIK-a Vanje Bjelice-Prutine, što podliježe krivičnom djelu raspirivanje nacionalne mržnje, saopćeno je iz CIK-a.

Nakon saznanja da Tužilaštvo BiH, nakon najmanje dva obraćanja javnosti Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika na konferencijama za novinare u kojima verbalno napada članicu Centralne izborne komisije BiH gđu Vanju Bjelica-Prutinu i Centralnu izbornu komisiju BiH, nije pokrenulo postupak po službenoj dužnost, Centralna izborna komisija BiH je poduzela konkretne korake.

S tim u vezi, danas je sačinjena prijava protiv Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela iz člana 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i ista će biti dostavljena Tužilaštvu BiH.

Za to djelo predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do deset godina.

Centralna izborna komisija BiH se ovom prilikom zahvaljuje svim međunarodnim zvaničnicima u BiH i pojedincima iz BiH koji su dali podršku Centralnoj izbornoj komisiji BiH i gđi Vanji Bjelica-Prutini, a posebna zahvalnost ambasadorici Kathleen Kavalec, šefici Misije OSCE-a u BiH, Nj.E. Johanni Stromquist, ambasadorici Kraljevine Švedske u BiH, Nj.E. Matthew Fieldu, ambasadoru Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, gđi Ekaterini Dorodnovoj, zamjenici Šefa Delegacije EU u BiH i Ambasadi SAD-a u BiH.

I na kraju, bez obzira na sve pritiske kojima je izložena, Centralna izborna komisija BiH će kao neovisan državni organ nastaviti raditi poslove iz svoje nadležnosti u skladu sa zakonom, kaže se u saopćenju.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button