BiznisPosao

Reumal pred gašenjem: 137 radnika ostalo bez posla, budućnost preostalih 200 neizvjesna

137 radnika Lječilišta Reumal iz Fojnice, odlukom menadžmenta firme, proglašeno je tehnološkim viškom. Iz uprave tvrde da je odluka koja je uslijedila nakon teške finansijske situacije u kojoj su se našli, u konačnici put ka oporavku firme. Trenutno je i budućnost 200 preostalih radnika, također neizvjesna.

Među radnicima koji su se našli na preliminarnom spisku tehnološkog viška nakon dugogodišnjeg rada u Reumalu je i Amra Hurem. Svjesna je, kaže, krize u kojoj se nalaze, i još se, kao i većina kolega, nada čudu.

“Teško je nakon 20 godina rada. Ali s obzirom na situaciju u svijetu, u zemlji i u našem kolektivu, nadam se da će biti bolje, da će ovo kratko trajati.”

“Ova situacija je toliko teška i toliko bolna za sve nas. Mi smo insistirali ispred sindikalne organizacije da se iznađu neke druge mogućnosti, alernativne”, ističe Safija Pamić, predsjednik Sindkalne organizacije Lječilišta Reumal.

Fizioterapeut Haris je dio grupe koja je zbog zastoja u poslovanju uzrokovanog pandemijom, poslana na čekanje. Očekivao je da neće biti vraćen na posao, jer je i među 50-tak radnika koji je tužio i dobio presudu protiv firme zbog kršenja kolektivnog ugovora.

Tvrdi da Reumal nije uništen tužbama ni pandemijom, već višegodišnjim kriminalom.

“Milionski krediti koji su podizani za apartmane, za ovaj novi hotel Natura, za uređaje, i sad kad je sve to došlo.. Korona je sad došla dodatno na naplatu”, mišljenja je radnik Haris Mukača.

Potvrđuju to i iz uprave, jer kažu, višemilionska dugovanja iz prethodnih godina te poluprazni kapaciteti, samo su dio problema. Smanjenje broja radnika, tvrde, jedini je spas firme koja zapošljava oko 380 ljudi.

“Situacija koju sam ja zatekao 2018. godine je bila takva da je jedan od uzročnika i to nedomaćinsko poslovanje, da tako nazovemo, koje smo mi sve proslijedili institucijama koje treba da se bave njime. Međutim, u ovom trenutku osnovni razlog svega toga je nedostatak posla”, priča Alija Mukača, direktor Lječilišta Reumal.

“Ovo je rad na spašavanju Lječilišta Reumal, koji će u dogledno vrijeme opet vratiti se na stare staze, kad kažem stare staze, samo je bitno da krenu dolaziti gosti”, kazao je Sabahudin Klisura, načelnik Općine Fojnica.

Kako tvrde iz uprave, 67 radnika bit će zbrinuto kroz reorganizaciju i različite socijalne programe, dok će njih 70 završiti na birou za nezaposlene. Od daljeg toka pandemije i broja gostiju tvrde, zavisit će i ponovni povratak na posao. No, ukoliko pad prihoda potraje, po svemu sudeći, ni radna mjesta preostalih 200 radnika, nisu sigurna.

Izvor: federalna.ba

Slični članci

Back to top button