BiH

Rošić: SDP nikada ne može ubijediti birače da su HDZ i PDA bolji od SDA u smislu borbe za državu

Povodom različitih najava u javnosti o eventualnom pokušaju formiranja nove većine koju bi predvodili SDP i HDZ u Federaciji BiH i na ostalim nivoima, oglasio se zastupnik SDA u Federalnom parlamentu Husein Rošić.

– Zna se kako se po Ustavu formira vlast. To nije moguće uraditi bez relevantne većine u klubovima naroda, što znači da u ovom mandatu nije moguće formirati većinu bez HDZ-a. U tom smislu, HDZ jeste nužnost. Međutim, ključni problem je što neki najavljuju da SDP hoće sa HDZ-om u vlast, a isti taj SDP na početku mandata nije htio sa SDA. Otkad je to HDZ bolji i prihvatljiviji od SDA?! – pita se Rošić.

Dodaje da činjenica da je SDP u Tuzlanskom kantonu uveo HDZ i PDA u vlast dokazuje da se tu ne radi o principima.

– Ne može se govoriti da su HDZ i PDA, u smislu borbe za državu, bolje od SDA. SDP mora biti svjestan da, ako i pokuša, nikada neće birače i javnost ubijediti u to – rekao je.

Dodao je:

– Naša ideja od samog početka je bila da SDP i ostatak ljevice treba sa SDA da dijeli odgovornost i vlast. Ako su za to spremni, poziv im je otvoren. Neka doprinesu rješavanju problema svojim idejama. Međutim, ako to neće, nemaju pravo da sa HDZ-om rade protiv SDA. Naš cilj nije da radimo s HDZ-om protiv ljevice, ni s ljevicom protiv HDZ-a, naš cilj je da okupimo sve koji hoće, i s kojima se mora, kako bi radili za dobrobit države i građana”.

Slični članci

Back to top button