Svijet

Radari koji mjere prosječnu brzinu sada su dozvoljeni u Njemačkoj

Radari koji mjere prosječnu brzinu nisu rijetka pojava u Europi. Gotovo cijelu mrežu talijanskih autocesta nadziru ti uređaji, koji nose naziv pravednog pokrovitelja i životnog učitelja – Tutor.

Slični uređaji raspoređeni su po austrijskim autocestama, a ideja je snimiti vozila na određenim dionicama i izračunati njihovu prosječnu brzinu. Vozačima uglavnom nisu dragi bilo kakvi oblici kontrole, ali ovaj sistem kamera ipak je pravedniji od onoga koji se temelji na snimci jednoga prolaska. Baš u tom trenutku slučajno možete malo grublje pomilovati papučicu gasa, biti na nizbirdici, zaboraviti na ogrničenje i eto problema.

Na stranu s teorijom, u Njemačkoj je 2019. godine instaliran prvi sistem kamera koji mjeri prosječnu brzinu i to na dionici dugoj 2.1 kilometar između Gleidingena i Laatzena, u blizini Hanovera. Odmah su uslijedile tužbe s tezama da se tako prikupljaju osobni podaci i narušavaju osnovna ljudska prava. Tužbe su redom padale na sudovima, a sad je sličnu odluku donio i Ustavni sud. On je odbio žalbu odvjetnika iz Hannovera.

Ovom odlukom otvorena je mogućnost ugradnje ovakvih sistema u cijeloj Njemačkoj.

Izvor: revijahak.hr

Slični članci

Back to top button