Privreda

Šta baza Wizz Aira znači za Sarajevo, a šta za Tuzlu

Wizz Air otvara 41. bazu u Sarajevu gdje će bazirati jedan A320. Od 20.5. će krenuti sa čak devet novih linija u sedam zemalja i 21 sedmičnim letom.

Dolazak Wizz Aira je produkt subvencija koje je Aerodrom Sarajevo najavio kroz javni poziv. Javni poziv je tražio baziranje dva aviona, što sam napisao da nije realno i da se sigurno neće desiti u samom početku operiranja. Sada je jasno da su autori poziva i sami uvidjeli koji je to nonsens i pristali na smanjenje, tj. baziranje jednog aviona sa 23 leta, piše u svojoj kolumni na portalu zamaaero zagrebački analitičar Alen Šćuric.

Uz to federalna vlast je suspendirala putničku taksu od 10 EUR za „razvoj zračnog prometa” koja se naplaćuje od 2005. Ova taksa je bila vrlo demotivirajuća po kompanije, posebno Wizz Air. Federalna vlast je Sarajevu omogućila i dodatna sredstva za finansiranje subvencije jer se odrekla dobiti aerodroma u idućih 10 godina.

Ova baza u prvom redu će utjecati na tuzlansku bazu, smatra Šćuric.

U Tuzli Wizz Air je operirao 2 aviona, te je u ljeto 2018. imao 45 sedmičnih letova. Nakon toga Wizz Air je počeo smanjivati broj letova i linija. Baza u Sarajevu svakako je ozbiljna konkurencija Tuzli. Wizz Air je poznat po tome da ima niz baza koje su udaljene stotinjak kilometara. Inače je politika IndigoPartnersa da putnik ima linije sa aerodroma udaljenih najviše 150 km. Sarajevo i Tuzla su udaljeni samo 110 km, no za ovaj put potrebno je bar 2 sata po vrlo lošoj cesti. Stoga ne treba dvojiti da će uz Sarajevo opstati i tuzlanska baza.

Ko je najveći gubitnik

No, da će sada Wizz Air razvijati neusporedivo perspektivniju bazu u Sarajevu to je jasno, a da će Tuzla od sada nadalje, dugi niz godina stagnirati i to je jasno. Osim ako Tuzla ne iznađe ogromna sredstva novaca koji će finansijski anulirati sarajevske prednosti i potencijale. A to će se vrlo teško desiti jer Tuzla i sada teško servisira obveze prema Wizz Airu.

Banja Luka će imati negativne posljedice baze Wizz Aira u Sarajevu koji će zasigurno privući dobar dio potencijalnih putnika. Jasno da je Ryanair velika prednost za Banja Luku, no Wizz Air nudi atraktivne letove i niske cijene. Aerodromi su udaljeni 237 km, od čega je više od pola autoputom (od Banja Luke do Doboja i od Zenice do Sarajeva), pa se i ovaj put može preći u dva do tri sata. Wizz Air u Sarajevu će u prvom redu privući putnike između Banja Luke i Sarajeva (Doboj, Tešanj, Zavidovići, Žepće, Jajce, Doni Vakuf, Bugojno, Travnik) koji su do sada gravitirali Banja Luci, ali i putnike Banja Luke.

No, najveći gubitnik svakako će biti Mostar.

Mostar je imao ogromnu šansu pridobiti Wizz Air. To bi bilo i logično, da je Wizz Air imao dvije baze u Tuzli i Mostaru, zbog udaljenosti i potencijalima. No, nakon otvaranja baze u Sarajevu šansa za mostarsku bazu je istinski minimalna (aerodromi su udaljeni svega 131 km). Kako je Eurowings potpuno srezan od strane Lufthanse on više nije perspektivan za Mostar, pa je Mostaru ostalo da pridobije Ryanair uz Banja Luku. Wizz Air će privući ogroman broj putnika iz Mostara, a uzmemo li u obzir da je Wizz Air odlučio operirati i 6 linija iz Mostaru bliskog Splita, jasno je da se ovaj aerodrom našao između dva jaka igrača i da su mu potencijali i bitno manji nego prije.

FlyBosnia je ovime izgubila i zadnju šansu za uspjeh.

Wizz Air operira London Luton i Paris, obije linije koje je planirala operirati FlyBosnia. Stoga ova kompanije više nema ni minimalne perspektive za preživljavanje, a sada je i jasno zašto se politika sarajevskog aerodroma toliko promijenila prema FlyBosni i zašto je kompanije doslovce neželjena na Sarajevu. Sarajevo je odlučilo raditi sa daleko boljim partnerom, a FlyBosnia pritom samo smeta.

No, Wizz Airovi letovi će biti i direktan udarac na Air Serbiu i Croatiu Airlines koje će sada imati bitno manje konektiranih putnika. Linije za London, Paris, Memmingen (Minhen), Copenhagen, Eindhoven (Amsterdam) i Bruxelles direktna su konkurencija konekcijama Croatie i Air Serbije koje su akumulirale velik broj putnika, dok je linija za Dotrmund konkurencija i Air Serbijinoj liniji za Dusseldorf. Sada ostaje upitna perspektiva letova Sarajevo-Beograd i Sarajevo-Zagreb, te broj frekvencija na ovim linijama.

Za očekivati je da će Wizz Air u roku dvije, najviše tri godine u Sarajevu bazirati i drugi avion, te kasnije i treći.

U vrlo skoroj budućnosti je za očekivati povećanje linija i frekvencije, te uvođenje letova u prvom redu za Abu Dhabi, Stockholm Skavistu, Malmo i Milan Malpensu, a kasnije i za Berlin, Hahn ili Cologne, Nuremberg i Rim Ciampino.

Uskoro i deseta linija

Wizz će po dva puta sedmično letjeti za London Luton (ponedjeljak i petak od 21.5.), Paris Beauvais (utorak i subota od 22.5.), Bruxelles (ponedjeljak i petak od 21.5.), Eindhoven (srijeda i nedjelja od 23.5.), Memmingen (četvrtak i subota, od 20.5.), Gothenburg (srijeda i nedjelja od 23.5.), te tri puta tjedno za Dortmund (utorak, četvrtak, subota od 20.5.), Basel (ponedjeljak, srijeda, petak od 21.5.) i Copenhagen (utorak, četvrtak, subota od 20.5.). Uz to očekuje se i obnova linije za Budimpeštu, čime će Wizz operirati 10 linija sa 23 sedmična polaska.

Izvor: BiznisInfo

Slični članci

Back to top button