Privreda

150 novih radnih mjesta u Konjicu: Igman već prima narudžbe za 2023. i 2024.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sa saradnicima jučer je posjetio Općinu Konjic i općinskog načelnika Osmana Ćatića.

Na sastancima kojim su prisustvovali i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktor JP “Autoceste FBiH” Adnan Terzić i direktor JP “Elektroprivreda” BiH Admir Andelija razgovarano je o aktuelnim i predstojećim projektima, te budućim investicijama na području ove lokalne zajednice, a između ostalog i o autoputu koji prolazi kroz područje općine Konjic i projektima Elektroprivrede koji su u planu.

Vjetropark vrijedan do 170 miliona KM

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije predstavio je projekat  vjetroparka “Bitovinja” na području općine Konjic, čija ukupna investicija iznosi između 150 i 170 miliona KM.

– To je projekt koji je 50 megavata snage, a ukupna investicija iznosi između 150 i 170 miliona KM. Urađena su sva mjerenja i pripreme u prethodnom periodu i radi se o jednom najboljih ekonomskih projekata u ovom dijelu Evrope i očekujemo njegov nastavak, odnosno nakon izvedbenog projekta i gradnju – kazao je Džindić.

Igman širi kapacitete

On je osim toga najavio i kako će u narednom periodu doći do proširenja kapaciteta privrednog društva Igman koje svakodnevno bilježe porast narudžbi.

– “Igman” Konjic završava proceduru prijema još 150 radnika, radi se o proširenju kapaciteta s obzirom na to da je “Igman” već za 2021. i 2022. popunjen što se tiče narudžbi i pravimo ugovore za 2023. i 2024. godinu. Dakle, proširenje kapaciteta, nova radna mjesta, kako smo i obećali na početku rada vlade u ovom mandatu. U namjenskoj industriji ponovo povećanje broja radnika – istakao je Džindić.

Projekti putne infrastrukture

Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH naglasio je da će se u narednom periodu  posvetiti posebna pažnja sugestijama i zahtjevima Općine Konjic kada je riječ o projektovanju Koridora V c, koji prolazi kroz područje općine Konjic, najavljujući zajedničke aktivnosti sa lokalnom zajednicom u tom segmentu.

– Projektovanje dionice koja ide od Ovčara do ulaska u tunel Prenj je započeto kao donacija Evropske komisije, oni su odabrali projektanta, mi smo dali projektni zadatak koji se sad može dopunuti sa svim onim elementima koje je načelnik prezentirao kao potrebu općine Konjic. U prvom redu kada govorimo o preduzeću “Igman”, strelištu koje oni koriste, koje ide paralelno sa koridorom, sa poslovnom zonom koja treba priključak na koridor i svim turističkim kapacitetima koje ima općina Konjic, izgradnji odmorišta i dr. – kazao je Terzić.

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić zahvalio se premijeru Novaliću, ministru i direktorima javnih preduzeća, koji su danas prisustvovali sastanku i raspravljali o bitnim pitanjima za stanovnike općine Konjic, iskazujući spremnost Općine Konjic i općinske administracije  da pruže  maksimalnu podršku pripremi i realizaciji pomenutih projekata.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button