Region

Crna Gora: Žele da osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić dobije svoju ulicu u jednom gradu

Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio je da jedna ulica u Beranama ponese ime generala Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske i haškog osuđenika, dok prijedlog da jedna od ulica dobije ime Pavla Đurišića nije dobio većinsku podršku članova Savjeta.

Kako prenose mediji, pored imena Mladića i Đurišića, na sjednici Savjeta je razmatrano još nekoliko desetina prijedloga o imenovanju i preimenovanju ulica na području beranske opštine, a sjednica Savjeta, koji je bio u punom sastavu, održana je prije nekoliko dana.

Savjet broji sedam članova: Goran Kiković, Petar Labudović, Bogdan Fatić, Fahrudin Hadrović, Draško Došljak, Miloš Raković i Zoran Milović.

Predsjednik Savjeta Goran Kiković je kazao da je riječ o savjetodavnom tijelu koje nema pravo odlučivanja, već, mišljenje  prosljeđuje nadležnom Sekretarijatu, a da konačnu riječ o dodjeli imena ulica ili njihovom preimenovanju donosi nadležno Ministarstvo.

– Savjetu je pristigao veliki broj prijedloga od institucija i pojedinaca i tačno je da su među njima bili i oni da jedna od ulica dobije ime Ratka Mladića i taj prijedlog je prošao, dok predlog da i jedna ulica ponese ime vojvode Pavla Đurišića nije dobio saglasnost, jer je za njega glasalo tri člana, od sedam, koliko je prisustvovalo sjednici, kazao je Kiković.

On je ocijenio da u podržanom prijedlogu da ime Ratka Mladića dobije jedna od beranskih ulica, ali i da prijedlog da Pavle Đurišić ne dobije većinu, prema njegovom mišljenju, nema ništa čudno.

– To samo pokazuje koliko je vojvoda Đurišić satanizovan, jer je, na primjer, predlog da jedna od ulica dobije ime vojvoda Momčilo Đujić dobio podršku većine članova Savjeta, istakao je Kiković.

Prema njegovim navodima, pored Mladića, Đurišića i Đujića, Savjet je raspravljao i o prijedlozima da imena ulica dobiju i neki od narodnih heroja, pjesnici,književnici, te da su među predlozima bila imena različitih ideologija, vjeroispovijesti i nacionalnosti, piše RTCG.

Izvor: RTCG

Slični članci

Back to top button