BiH

Džaferović: Vlasti entiteta RS moraju poštovati prava građana Kozarca

Protesti građana Kozarca protiv trenutno predviđene trase autoputa Prijedor – Banja Luka potpuno su opravdani i utemeljeni, te ih entitetske vlasti moraju uvažiti – smatra član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

On je istakao da Kozarac predstavlja primjer uspješne povratničke zajednice. Odluka Kozarčana da se vrate i obnove život svoje zajednice, unatoč svemu što su preživjeli, predstavlja neupitnu kategoriju koja je najsnažnije zaštićena Ustavom BiH, poručio je Džaferović.

– Trasa autoputa kojom se ugrožavaju objekti i imovina građana Kozarca, kao i funkcioniranje same zajednice – ne smije biti uspostavljena van Ustava i van okvira demokratskih praksi. Mora se uvažavati volja građana i lokalne zajednice, a već ranije su nadležne institucije RS i struka kazale da su zahtjevi opravdani, te su obećale da će izmjestiti trasu van naselja. Ne znam zašto to nije učinjeno – izjavio je Džaferović.

Dodao je da gradnja puteva treba da olakša život za 5.000 građana Kozarca, a ne da oteža, jednako kao što put treba da povezuje različite dijelove BiH, a ne da unosi podjele i nepovjerenje, niti da dovodi do ponovnog raseljavanja, dodao je on.

– Očekujem od nadležnih istanci vlasti u entitetu RS da kroz demokratsku javnu raspravu utvrde rješenje, koje će osigurati izgradnju puta, bez ugrožavanja prava i nanošenja štete Kozarcu i Kozarčanima – istakao je Džaferović, saopćeno je iz njegovog Kabineta.

Slični članci

Back to top button