BiH

Zijad Kapetanović tvrdi da je žrtva bh. pravosuđa: Proces traje 18 godina zbog papira A4 formata

Zijad Kapetanović dobio je prijedlog za izvršenje po kojem mora izaći iz stana u Tuzli, u kojem živi od 1995. godine i koji je prije 26 godina u potpunosti platio. Zbog te nekretnine od 85 metara kvadratnih, vodio se čitav niz sudskih procesa, a gotovo sve troškove platio je upravo Kapetanović.

Branislav Biljetina je tokom agresije na BiH otišao u Beograd, a potom u Kanadu i od tada se nikada nije vratio u BiH. Ipak, sudski proces za stan koji je on preko posrednika prodao 1995. godine Kapetanoviću i za koji je uzeo novac, traje godinama.

Proces i troškovi

– Proces traje 18 godina zbog papira A4 formata. Smatram da sam ja u svemu tome žrtva jer pod stare dane plaćam pola penzije koja iznosi 320 KM na sudske troškove, a pri svemu tome mogao bih i van iz stana. Moje advokatice istakli su prigovor na rješenje o izvršenju i sada čekam odluku suda. Ukoliko bude nepovoljno, imat ću osam dana roka za iseljenje – priča Kapetanović.

Na papiru A4 formata je kupoprodajni ugovor za stan u ulici Đure Đakovića zaključen 27. jula 1995. godine. Sastavio ga je advokat Drago Reljić, po punomoći Branislava Biljetine, a kupac je Zijad Kapetanović. Stan je koštao 30.000 KM, a do kraja 1995. godine Kapetanović je isplatio kompletan iznos, a advokat ga je predao Biljetini.

Prvi kupoprodajni ugovor potpisan 1995. godine

Ugovor koji je tada potpisan nikada nije došao do suda. Novi je napravljen 2002. godine i Zijad Kapetanović se na osnovu njega upisao kao vlasnik stana.

Međutim, došlo je do tužbe Branislava Biljetine te je Općinski sud Tuzla 2012. godine donio je presudu kojom odbija zahtjev da se ugovor proglasi ništavnim. Kantonalni sud Tuzla po žalbi odlučio je u korist Biljetine i donio odluku da je ugovor ništavan te da Kapetanović mora predati stan u posjed Biljetini.

– Četiri godine mi se odbija pola minimalne penzije na ime troškova postupaka i još nisam sve isplatio. U postupku u kojem mi je oduzeto pravo na stan kao naknadu sam dobio 53.000 KM, a danas za te pare ne mogu kupiti ništa – kaže Kapetanović.

Više postupaka

On je podnio reviziju Ustavnom sudu FBiH u kojoj traži da mu se obračunaju kamate na iznos koji je platio za stan i za period od 1995. do 2013. godine, jer je sudskom presudom dobio kamate samo od 2013. godine.

U međuvremenu, Biljetina je tužio Kapetanovića i tražio da mu plati zakupninu za sve godine koje je živio u stanu, a Kapetanović je podnio protivtužbu u kojoj traži naknadu za sve ono što je uložio u stan.

– Ja ću svoja prava tražiti ako treba i u Strazburu jer mislim da sam žrtva našeg pravosuđa. Nakon što sam isplatio novac, upisao se kao vlasnik, dolazim na to da moram van, a sve zahvaljujući upitnim sudskim odlukama i upitnim preporukama advokata. Jedan advokat mi je do posljednjeg dana roka za žalbu Vrhovnom sudu FBiH držao predmet i onda mi ga vratio – zaključuje Kapetanović.

Slični članci

Back to top button