Svijet

Njemačka ne isključuje zatvaranje granica sa Francuskom zbog koronavirusa

Njemačka nije željela isključiti proširenje kontrola na granicu sa Francuskom iz razloga jer su se nove varijante koronavirusa počele brzo širiti u istočnoj regiji Moselle.

Glasnogovornik Angele Merkel, Steffen Seibert je rekao da Berlinnastavlja pratiti situaciju i da kontinuirano preispituje svoje mjere za suzbijanje pandemije”.

Istakao je da zatvaranja granica “nisu normalna” ali i istakao da se Njemačka nalazi u “situaciji u kojoj mora učiniti sve kako bi spriječila da se mutacije virusa brzo prošire u zemlji kao što su se proširile drugdje”.

Francuski ministar za europske poslove, Clement Beaune pozvao je Njemačku da ne zatvara granice sa Francuskom.

“Ne želimo da Njemačka zatvori granice”, rekao je Beaune nakon što je Berlin odlučio uvesti stroge kontrole na granicama sa Češkom i Austrijom.

Rekao je da zatvaranja granica treba uvesti u koordinaciji s Francuskom i da ona moraju uključivati “izuzeća koliko je to moguće”.

To je iz razloga da bi se zaštitilo prekogranične radnike.

Samo Nijemci i državljani s legalnim boravkom u zemlji smiju prijeći granicu. Iznimke vrijede za esencijalne radnike u zdravstvu i prometu te za hitne humanitarne razloge.

Svi moraju imati negativni PCR test. Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova u Beču pozvalo je u nedjelju na razgovor njemačkog veleposlanika. Glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova je odbacio kritike iz EU-a.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button