BiH

Mašović-Gowen: Proširiti saradnju OS BiH i Nacionalne garde Maryland

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Senad Mašović, razgovarao je s komandantom Nacionalne garde Maryland generalmajorom Timothyjem Gowenom.

Tokom video sastanka, razgovarano je o stepenu realizacije i efikasnosti dosadašnje saradnje Oružanih snaga BiH i Nacionalne garde Maryland, te mogućnostima proširenja saradnje i kroz zajedničke aktivnosti s civilnim strukturama vlasti Bosne i Hercegovine.

General Mašović je upoznao komandanta Nacionalne garde Marylanda o ulozi i anažmanu Oružanih snaga BiH u teškim situacijama kao što je pandemija Covid-19, te kontinuitetu u izvršavanju svojih aktivnosti u skladu sa zakonom definiranom misijom i zadacima.

Ovom prilikom je izrazio nadu da će NG Maryland nastaviti pružati pomoć i podršku OS BiH u dostizanju većeg stepena operativnih sposobnosti i realizaciji budućih projekata koji bi OS BiH pomogle u daljim aktivnostima, kao i dostizanju NATO standarda.

General Gowen izrazio je zahvalnost OS BiH kao partneru na uspješnoj realizaciji i sprovođenju svih aspekata saradnje Programa državnog partnerstva (SPP) između Bosne i Hercegovine i savezne američke države Maryland u proteklom periodu, te je naglasio čvrstu opredijeljenost savezne američke države Maryland i Nacionalne garde u nastavku pružanja podrške OS BiH u procesu daljih aktivnosti reforme OS BiH, izgradnji i razvoju operativnih sposobnosti i kapaciteta kao i u procesu tranzicije OS BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO.

Partnerstvo između Bosne i Hercegovine i savezne američke države Maryland datira još od 2003. godine i uspostavlјeno je kako bi se povećala interoperabilnost Oružanih snaga BiH s Oružanim snagama SAD-a, te pružila pomoć i podrška demokratskim institucijama i državnim tijelima Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane  BiH.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button