Svijet

Biden od Kanade traži jačanje savezništva za borbu protiv Rusije i Kine

NORAD je središnji dio strategije SAD-a i kanadske vojske u vrijeme hladnog rata

Predsjednik SAD-a Joe Biden zatražio je od kanadskog premijera Justina Trudeaua tijekom bilateralnog sastanka da poveća ulaganja Kanade za obranu, uključujući i nadogradnju Sjevernoameričkog zapovjedništva za zračnu i svemirsku odbranu – NORAD. O tome izvještavaju američki medij WSJ.

NORAD je bio središnji dio strategije odvraćanja SAD-a i kanadske vojske u vrijeme hladnog rata protiv bivšeg Sovjetskog Saveza. Sastoji se od satelita, zemaljskih radara i baza zračnih snaga smještenih uglavnom na Aljasci i kanadskom Arktiku. Nadzorni sistem osmišljen je kako bi vojnim saveznicima signalizirao bilo koji nadolazeći napad sa sjevera.

Sistem, nekada najmoderniji, od tada je zastario, navodi američki medij. Nove rakete koje raspoređuju Rusija i Kina mogu putovati više od pet puta većom brzinom od brzine zvuka i letjeti mnogo dalje nego što je to bilo u vrijeme hladnog rata, što bi preplavilo postojeću nadzornu mrežu, izjavio je Michael Dawson, bivši kanadski politički savjetnik u zapovjedništvu NORAD-a u Koloradu od 2010. do 2014. godine.

Izvor: geopolitikanews

Slični članci

Back to top button