BiH

Vučić: Ovo vakcine za FBiH, koju god vakcinu hoćete tražite, mi ćemo vam je dostaviti

Kakve su vakcine koje je donirala Srbija?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić určio je 10.000 vakcina AstraZenece za koju je kazao kako se mogu iskoristiti za vakcinaciju 10.000 osoba s obzirom da se revakcinacija vrši nakon 12 sedmica.

Pored toga, poručio je i da su vakcine namijenjene za područje Federacije BiH, te istakao da je, s obzirom na primjedbe na vrstu vakcine, Srbija spremna da donira bilo koju vrstu samo da se građani BiH izjasne.

“Mi ćemo ovu vrstu vakcine najčešće dobijati kroz programe. Na vlastima u BiH je da odluče idu li s vakcinacijom ljekara u crvenoj Covid zoni. Ja sam sretan ako ćemo time spasiti 5, 10, 20 života. To je važna i velika stvar. Došao sam da poručim da su ovo vakcine za FBiH, jer vidim da neki imaju primjedbe, koju god vakcinu hoćete- tražite, mi ćemo vam dostaviti. Sada smo naručili Modernu, imat ćemo pet vrsta vakcina. Koju god građani BiH budu željeli mi ćemo vam dostaviti”, rekao je Vučić.

Istakao je kako je na sastanku s članovima Predsjedništva BiH zamolio da razmisle o organizovanju velikog samita Srbije i BiH u Beogradu u kojem bi učestvovali svi administrativni nivoi vlasti, ali i svi privrednici i biznismeni iz svih dijelova obje zemlje.

“U duhu povjerenja, saradnje i otvorenosti, da vidimo kako i na koji način da šire otvorimo granice jedni prema drugima, da nam fitosanitarne inspekcije rade 24/7, da kamioniu brže prolaze i da povećamo plate i penzije našim građanima. U 2019. godini imali smo 1,5 milijarid trgovinske razmjene, u 2020. godini biće niža zbog korona virusa, ali će i ove godine preći preko milijardu”, kazao je Vučić.

Također je kazao da njegova posjeta nije samo pitanje vakcina, već povjerenja jednih u druge.

“Da ne živimo tako da opanjkavamo i olajavamo jedni druge pred evropskim i svjetskim zvaničnicima, da iza vrata ne govorimo jedni o drugima sve najgore, a najpotrebniji smo jedni drugima jer živimo jedni pored drugih i jedni s drugima i nikoga bližeg nemamo. Zato što danas kada smo očekivali pomoć od mnogo moćnijih zemalja, oslanjamo se jedni na druge jer mi u Srbiji ne možemo biti srećni ako ljudi u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli, Bijeljini nisu srećni“, rekao je Vučić, te je dodao da smo snažniji i jači ako imamo jedan glas prema Briselu i svijetu, kada zajednički ukažemo na probleme i kažemo super u svam programi, lijepo smo naučili da vam se dodvoravamo, ali pomazite i komšiju udarite po glavi, mi od vas nismo dobili niti jednu vakcinu ili drugu pomoć.

Kvaliet vakcine

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH je usvojilo informaciju o Sporazumu o donaciji vakcina Covishield između Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH, ali uz uslov ministrice vanjskih poslova Bisere Turković da se prije korištenja prvo pribavi saglasnost Agencije za lijekove BiH, što Agencija prema zakonu ionako mora uraditi za svaku vakcinu koja uđe u državu.

Ovime je u javnosti stvoren strah da su AstraZenecine vakcine koje su stigle u BiH kao pomoć Srbije, a koje se proizvode u Indiji, lošijeg kvaliteta od onih koje se proizvode u Evropskoj uniji.

Pomoćnik direktora za kontrolu lijekova u Agenciji za lijekove BiH Alija Uzunović je za Klix.ba kazao da, prema njegovim saznanjima, ne postoji razlika između te dvije vakcine, što je potvrdio i Mirza Palo iz kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.

Izvor: N1/Klix.ba

Slični članci

Back to top button