BiH

Ugostitelji u BiH protestuju i imaju poruku za bh. vlasti

Mirni protesti

Grupa ugostitelja i zaposlenih u ovoj oblasti okupili su se danas ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, poručujući kako je odluka za skraćivanje radnog vremena ugostiteljskim objektima do 20 sati diskriminatorna i da im je ugrožena egzistencija.

Saša Mitrović zapošljava 20 radnika.

Kako kaže, najviše ga boli “kao čovjeka što, kada se uvode mjere, prvo nastradaju ugostitelji“.

“Pridržavali smo se svih mjera. Ne bježim od toga ni da se uvedu strože mjere, mi bismo se i njih pridržavali, ali skraćivanje radnog vremena znači da moji radnici imaju 480 radnih sati manje, manja je i zarada. Nisam otpustio nijednog radnika tokom prethodnog perioda, prijavio sam se na javne pozive za pomoć, ali nisam dobio niti jednog dinara. Ovo je diskriminatorski odnos i razočaran sam”, rekao je Mitrović za N1.

Kazao je kako je današnji mirni protest pokušaj da se nešto promijeni i postignu neki dogovor s predstavnicima vlasti.

“Znamo da ni Kriznom štabu nije lako jer borimo protiv teške bolesti, ali moraju nas shvatiti. Kada su donosili mjere trebao je biti prisutan barem neko od ugostiteljskih radnika. Pojedini objekti žive od rada navečer, gledamo da zadržimo radnike koje smo prijavili na osam sati i plaćamo poreze za njih, šta ćemo sada”, rekao je Mitrović.

Sanel Bajrami ima nekoliko objekata u kojima ima 75 zaposlenih.

Rad mu je ugrožen prvobitnom mjerom o skraćivanju rada noćnih ugostiteljskih objekata do 23 sata, a ovom dodatnom ih, ističe, uništavaju.

“Ovo je preveliki udar na nas i ne vidim nikakvu pozitivnu priču iz ovoga po naše uposlenike i nas. Ja sam i muzičar i znam da od ugostitelja ovisi egzistencija njih oko 5.000 a koji ne ulaze u evidencije jer potpisuju ugovore o djelu. Ističu kako im egzistencija nije ugrožena već uništena. Troškovi ostaju isti, nema spuštanja PDV-a ni nameta, a ne smijemo raditi. Jako teško ćemo izdržati obaveze prema radnicima, Gradu, kantonu i državi”, rekao je Bajrami.

Izvor: N1

Slični članci

Back to top button