LifestyleZdravlje

Šef Ureda WHO u BiH: Malo spustiti tenzije; probleme će riješiti vlast u BiH

Ko je zakazao?

Brojevi zaraženih u BiH rastu, povećava se i broj umrlih kao i broj novozaraženih, a vakcine još čekamo. Ko je zakazao, kako gleda na rad kriznih stožera te odluke bh. vlasti danas je govorio šef ureda WHO u BiH Fabio Scano.

Kako je Scano rekao, vakcina nije ”srebrni metak”, već ”alat koji će biti od pomoći, ali to nije zamjena za sve”.

Također, on je mišljenja da moramo “malo spustiti tenzije”.

”Pošto sam nov u ovoj zemlji, želim da izrazim saučešće ljudima i obiteljima koji su izgubile članove zbog COVID-a i da zahvalim medicinskim radnicima.

Nakon šest sedmica gdje su se brojevi spuštali, sada se povećavaju, svuda. U Bosni i Hercegovini se brojevi povećavaju i situacija nije ista u cijeloj zemlji. To je razočaravajuće, ali nije iznenađujuće. Virus uzima kontrolu u mnogim slučajevima”, rekao je gost N1 na početku razgovora sa Zvonkom Komšićem.

On je pojasnio da je COVAX globalni mehanizam koji se stara da najranjiviji budu vakcinisani, 20 posto populacije:

 ”Prioritet je za ljude u BiH da imaju vakcinu što je prije moguće. Mislim da u duhu jedinstva moramo spustiti tenzije. Ukoliko je nešto bio problem, vlasti će to riješiti. Znate da se u utorak generalni direktor sreo sa članovima Predsjedinštva i svi smo se složili da treba ići naprijed.”

Kada će Bosna i Hercegovina dobiti vakcine?

Mi radimo na tome – pošto je danas važan prag pređen, mi ćemo uskoro znati koji je datum. Da bismo vakcinu primijenili u zemlji, moramo smanjiti prenos virusa. Vakcina nije srebreni metak, to je alat koji će biti od pomoći, ali to nije zamjena za sve.”

Prema njegovim riječima, ako ne radite ujednačeno vakcinaciju – virus mutira.

”Solidarnost mora biti glavna, pogotovo u malim zemljama poput Bosne i Hercegovine koja je samofinansirajuća i koja pati zbog toga jer nema pregovaračku moć s proizvođačima. Situacija će se poboljšati”, naglasio je gost N1.

Izvor: N1

Slični članci

Back to top button