Crna hronika

BiH: Zbog prenošenja koronavirusa potvrđena optužnica protiv Admire

Kantonalno tužilaštvo Zenicko-dobojskog kantona, dana 26.02.2021.godine, podiglo je optužnicu protiv Bašić Admire zbog krivičnog djela Prenošenje zarazne bolesti iz člana 225. stav 1. KZ F BiH KZ F BiH.

Optužnica je u cijelosti potvrđena dana 02.03.2021. godine od strane sudije za prethodno saslušanje Općinskog suda u Zenici.

Dana 29.04.2020. godine, u Zenici, u vrijeme kada je Vlada ZDK usljed naglog porasta oboljenja od zarazne bolesti proglasila ugroženost stanovništva na području Ze-do kantona od epidemije zarazne bolesti kovid 19, postupala suprotno odredbama člana 21. i 22. Zakona o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti FBiH.

Ona je odbila da se hospitalizuje u izolatorij JU „Stacionar“, koji je odredila Kantonalna bolnica Zenica za osobe zaražene kovidom 19, pa iako je svjesna da joj je utvrđena zarazna bolest kovid 19 testiranjem istog dana i da može svojim ponašanjem dovesti do opasnosti od širenja zarazne bolesti među medicinskim osobljem…

Ona je skinula zaštitinu masku, počela kašljati i puljuvati u pravcu medicinskih sestara S. A., K. S. i S. S. govoreći „Treba ih sve zaraziti“, pa i pored brojnih upozorenja nastavila sa takvim svojim nedoličnim ponašanjem,

čime je počinila krivično djelo prenošenje zarazne bolesti iz člana 225. stav 1. KZ FBiH.

Svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button