BiH

Christiane Amanpour: Nema budućnosti ako je BiH podijeljena u entitete, Rusija i Kina šire uticaj

Poručila je da RS mora odgovarati

Christiane Amanpour, novinarka CNN-a, gostovala je sinoć na televiziji FACE te je istakla da su BiH i Balkan bliski srcu nove američke administracije, predsjedniku i državnom sekretaru.

– Mnogi su bili ranije u Clintonovoj administraciji dok je bio rat u BiH. Bill Clinton nije ništa uradio, ali se stav prema Bosni promijenio nakon Srebrenice! Snaga Amerike je bila velika u tom momentu! Niko nije znao koliko će defektan biti taj mir. Potrebno je to reorganizirati u skladu sa sadašnjim potrebama Bosanaca i Hercegovaca – rekla je Amanpour.

Ističe da je Dejton zacementirao ratne podjele.

– Republika Srpska još uvijek misli da ima pravo ponašati se kao da nije dio te cjeline i da će se otcijepiti. To im je bio ratni cilj i to se ne može dozvoliti. Neće biti moguće imati budućnost ako ste podijeljeni u entitete. Kada se sve to razbije i okonča korupcija, to će cijeloj BiH dati budućnost. Nema čarobnog štapića za političke promjene. Međunarodna zajednica treba odgovarati zato što nije RS pozvala na odgovornost. BiH zaslužuje da bude dio Zapada i dio zajednice nacija. Zbog onoga što je BiH značila Evropi i svijetu posljednjih 30 godina jeste poseban slučaj. BiH se sputava nakon 25 godina i nije to fer, tužno je. Jedan entitet ne ispunjava obaveze i ne radi ono što bi trebalo da radi. Rusija i Kina vjeruju u svoje zone utjecaja, oni su prisutni na Balkanu – dodala je Amanpour.

Film Jasmile Žbanić vratio je novinarku CNN-a u Srebrenicu i BiH.

– To je važan podsjetnik na ono što se desilo i na ono što svijet duguje BiH. BiH mi je uvijek u srcu, a iskustvo u BiH me promijenilo kao čovjeka. To je bio neprihvatljiv genocid u Evropi. Bilježili smo sve masakre koji su se dešavali u BIH. Predugo nam je trebalo da se to spriječi – kazala je Amanpour.

U priloženom videu pogledajte cjelokupni intervju sa novinarkom CNN-a.

Izvor: FACE

Slični članci

Back to top button