BiH

Tekst izjave koju su potpisali predstavnici bošnjačkih stranaka o Srebrenici, ali ne i Nikšić

Izjavu su potpisali i Šefik Džaferović, te Fadil Novalić

Predsjednici nekoliko stranaka u Bosni i Hercegovini Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Elmedin Konaković su potpisali Izjavu o položaju povratnika u bosanskohercegovački entitet Republika Srpska (RS), a naročito u Srebrenicu.

Cilj ove izjave je iznalaženje politika koje bi mogle predstavljati konkretan odgovor nakon posljednjih dešavanja u entitetu RS, a naročito pokušaja da se Bošnjaci, Hrvati i ostali građani nesprske nacionalnosti u potpunosti eliminišu iz političkog života i da se završi proces tzv. etničkog čišćenja, posebno u Srebrenici kao mjestu počinjenja genocida.

Osim lidera SDA, SBB-a i NiP-a, izjavu su potpisali još i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

“Svjesni teškog stanja povratnika koji žive u bosanskohercegovačkom entitetu RS, kao i najnovijeg razvoja situacije nakon lokalnih izbora u Srebrenici, imajući u vidu da je bošnjačko stanovništvo skoro potpuno biološki i politički eliminirano sa prostora bosanskohercegovačkog entiteta RS, znajući da se nije odustalo od potpune eliminacije Bošnjaka i Islamske zajednice sa prostora bosanskohercegovačkog entiteta RS, kroz otežavanje kulturnog, duhovnog i ekonomskog razvoja, svjesni konstantnog pritiska i diskriminacije u svim sferama života u tom dijelu Bosne i Hercegovine, što je u gruboj suprotnosti sa euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine kao sekularne države i društva zajedničkih vrijednosti i ljudskih prava, potvrđujemo da je tekst koji slijedi u 10 tačaka naša zajednička izjava”, stoji na početku izjave.

Narednih 10 tačaka prenosimo u cjelosti:

  1. U budućem političkom djelovanju probosanskih partija/stranaka u bosanskohercegovačkom entitetu RS prevazići sve stranačke interese i u prvi plan staviti državu Bosnu i Hercegovinu, a posebno njene građane koji su povratnici u bosanskohercegovački entitet RS.
  2. Zajedničkim djelovanjem politički ojačati poziciju integracionih snaga u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i olakšati život povratnicima.
  3. Izraditi sveobuhvatan program za opstanak i održivi razvoj Bošnjaka i Hrvata u dijelu Bosne i Hercegovine koji je trenutno u sastavu administrativne jedinice bosanskohercegovački entitet RS u roku od 60 dana.
  1. Prilikom formiranja budžeta države Bosne i Hercegovine i oba entiteta, kantona i općina, zahtijevati godišnje izdvajanje za podršku povratnicima u iznosu od 0,2% do 2%.
  2. Omogućiti bezuvjetnu institucionalnu zdravstvenu zaštitu povratnicima u bosanskohercegovački entitet RS u Federaciji BiH.
  3. Izraditi studiju i sačiniti plan otvaranja bosanskohercegovačkih školskih centara u bosanskohercegovačkom entitetu RS, kako djeca povratnika ne bi trpjela diskriminaciju u učenju svog jezika i nacionalne grupe predmeta.
  4. Insistirati na pokretanju tužbi na svim poljima protiv institucija i pojedinaca koji krše osnovna ljudska prava i prave diskriminacije po bilo kom osnovu.
  5. Insistirati na usvajanju Zakona o restituciji na nivou države Bosne i Hercegovine i na potpisivanju Ugovora između Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovine, jer Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kao najveća vjerska zajednica nema potpisan ugovor sa državom.

Kada je Srebrenica u pitanju, posebno se obavezujemo da:

  1. U roku od 60 dana donesemo i usvojimo poseban sveobuhvatan plan za revitalizaciju Srebrenice “Srebrenica 2030”, iza kojeg će nesebično stati sve državne institucije, političke partije/stranke, nevladine organizacije i široki krug javnosti. Plan mora obuhvatiti 10-godišnju projekciju političkog, ekonomskog i kulturnog djelovanja u Srebrenici sa jasno izraženim ciljevima i načinom mjerenja ostvarenih rezultata.
  2. Insistirat ćemo da se donese novi statut za Srebrenicu, kojim bi se osigurala ravnopravnost u predstavničkoj i izvršnoj vlasti, odnosno da Srebrenica ima poseban status u okviru RS i BiH i da bude proglašena regijom od posebnog evropskog značaja.

Ovu izjavu nije potpisao predsjednik SDP-a Nermin Nikšić jer mu, kako je kazao, izjava djeluje kao da je pisana samo da se još jednom zamažu oči tim ljudima i da ih se još jednom svjesno prevari.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button