Svijet

Rusija, Kina i Indija blokirale izjavu Vijeća sigurnosti o Etiopiji kojoj prijeti smrtonosna glad

Tvrde da su to unutrašnje stvari zemlje

Vijeće sigurnosti UN-a raspravljalo je u četvrtak o situaciji Etiopiji, nakon što je Amnesty International ustvrdio svojim izvještajem da su postrojbe susjedne Eritreje ubile više stotina ljudi u Tigraju, odmetnutoj etiopskoj pokrajini protiv koje je etiopski premijer pokrenuo rat.

Međutim, Rusija, Kina i Indija blokirale su usvajanje zajedničkog saopćenja o stanju u zemlju, tvrdeći da bi takvo saopćenje predstavljalo miješanje u unutrašnje poslove zemlje, objavio je AFP.

Etiopskoj pokrajini Tigraj prijeti i smrtonosna glad pa su međunarodne organizacije apelirale na neometan pristup Tigraju za humanitarne organizacije.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava pozvala je na “neovisnu i transparentnu istragu” o zločinima.

Vijeće sigurnosti UN-a ima 15 članova, od kojih je samo pet stalnih (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija), dok su ostali članovi rotirajući. Tri afričke članice Vijeća sigurnosti – Kenija, Niger i Tunisija – također su podržali usvajanje priopćenja o situaciji u Etiopiji.

Zanimljivo je da se upravo Indija pridružila Rusiji i Kini koje su poznate kao protivnice reagiranju međunarodnih ustanova zbog kršenja ljudskih prava.

Izvor: geopolitika.news

Slični članci

Back to top button