Posao

Rudari ‘Kreke’ stupili u radnički neposluh i prekinuli proizvodnju

“Šteka cigara skuplja je od tone uglja koju isporučimo TE Tuzla”

Oko tri stotine rudara Rudnika “Kreka” jutors je prekinulo proizvodnju na PK Dubrave i stupilo u radnički neposluh.

Razlog ovakve odluke je najava Uprave rudnika da će od 1. aprila doći navodno do otpuštanja određenog broja radnika, a jučer im je isplaćeno samo 70% zarađene plate.

U obrazloženju uprave rudnika se navodi da je došlo do zastoja u proizvodnji i padu prihoda rudnika Kreka. Također, uprava rudnika je zatražila da se dostave spiskovi radnika koji će tokom aprila biti poslani na prekid rada.

“Spiskovi će biti sačinjavani svaki mjesec kako bi se vršila rotacija radnika jer će radnici na prekidu biti mjesec dana” – navodi se.

Ogorčeni, nezadovoljni i umorni rudari su poručili:

“Jedna šteka cigara danas skuplja je od tone uglja koju isporučimo Termoelektrani Tuzla. Ovo je gore od feudalizma” – navode i dodaju “Ovo je sramota šta nam rade, političari kupuju nove limuzine, imaju redovna primanja a mi ćemo na biro”, govori jedan od radnika.

Prekid proizvodnje i radnički neposluh prekinut je brzo, a svoje zahtjeve rudari su uputili direktoru rudnika Fuadu Muminoviću i dali rok od sedam dana da im se dostavi odgovor.

Kako saznaje Tuzlanski.ba, radnici u svojim zahtjevima traže povećanje cijene uglja prema Termoelektrani Tuzla, rednovnu isplatu plata i regres. To je potvrdio i Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka koji kaže da je nakon pobune rudara na PK Dubrave uprava rudnika povuka svoju odluku i da su se radnici vratili na posao ali da je to samo trenutno rješava probleme jer se sprema nova sistematizacija u odnosu na postojeću, a u koju se neće moći uklopiti određeni broj radnika.

“Zabrinuti ljudi pokušavaju doći do načina kako će se oni zbrinuti”, kazao je Tokić.

Izvor: Tuzlanski.ba

Slični članci

Back to top button