BiH

Nove naredbe Islamske zajednice: Hutba do pet minuta, online mekteb i obustava mevluda

Obavijest zbog pogoršanja epidemiološke situacije

Medžlis IZ u Sarajevu donio je novi set odluka vezanih za obavljanje vjerskih aktivnosti u džematu, rad imama, muallima, hatiba i drugih u pripremi, organizaciji i provođenju obreda u džamijama, mesdžidima, tekijama i drugim prostorima i objektima.

Kako su rekli, na temelju zahtjeva muftije sarajevskog i odobrenja reisu-l-uleme u okolnostima pogoršanja epidemiološke situacije prouzrokovane koronavirusom, Uprava za vjerske poslove donijela je odluku da će se džuma-namaz od sljedećeg petka u džamijama na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo (Kanton Sarajevo) organizirati uz prisustvo imama i članova džematskog odbora, a hatibi će upotpuniti propis hutbe i poruku na bosanskom jeziku do 5 minuta.

“Ova instrukcija stupa na snagu od subote, sutra i važit će do daljnjeg, odnosno do poboljšanja epidemiološke sutuacije na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo (Kanton Sarajevo) i donošenja druge odluke”, kažu iz Islamske zajednice.
Također navode da se u instrukcijama zadužuje glavni imam i imami da prilikom organizacije i provođenja vjerskih aktivnosti poštuju naredbe i preporuke nadležnih državnih organa i nadležnih organa Islamske zajednice, te da obavljanje dnevnih namaza organizuju samo uz prisustvo imama i mujezina.
“Mektebsku pouku muallimi će organizirati na daljinu/online i provoditi prema važećim propisima državnih organa o organiziranju i provođenju nastave u školi, a mevludi i drugi programi u prostorima Islamske zajednice do daljnjega će biti odgođeni i obustavljeni”, navode iz Islamske zajednice.
Dženaze će se, ističu, i dalje organizirati shodno važećim uputama nadležnih državnih organa i nadležnog muftijstva.
Podsjećamo, u petak je Medžlis Islamske zajednice u Sarajevu naložio da se zbog složene epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo džuma-namaz klanja u tri termina – 12, 13 i 14 sati.
Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button