DijasporaSvijet

Bh. građani u Kanadi ogorčeni: Opet nas brukate, ambasadore Milisave

Burne reakcije nakon sporne izjave ambasadora BiH u Kanadi o "nepotrebnom prisustvu OHR-a u BiH"

Bosanci i Hercegovci koji žive u Kanadi oglasili se pismo o djelovanju ambasadora BiH u ovoj zemlji, Marka Milisava. 

Njihovo obraćanje prenosimo u cjelosti.

Nismo vam dali saglasnost, ambasadore Republike Srpske u Kanadi, da obmanjujete kanadske zvaničnike u ime svih građana Bosne i Hercegovine koji žive u Kanadi!

Vi ne predstavljate sve građane BiH, već samo Republike Srpske, i odgovarate samo Miloradu Dodiku! – To su vaše vlastite riječi, koje ste izjavili prilikom skandala koji ste izazvali u julu 2020., nepostavljanjem zastave BiH na zgradu Ambasade u Ottawi!

Sada, pak govorite u ime BiH, a sami kažete da je ne predstavljate, i dozvoljavate sebi da u ime suverene i jedinstvene BiH izjavite: “… prisustvo OHR-a nepotrebno jer je BiH navodno spremna preuzeti odgovornost za vlastitu budućnost i razvoj.”

Otišli ste, ambasadore, ovoga puta mnogo dalje od obmane!  

Mnogo dalje, jer niti jedna institucija u BiH nikada nije zauzela stav da bi OHR trebao napustiti BiH niti je pak ocijenila da su lokalne institucije spremne preuzeti odgovornost za vlastitu budućnost i razvoj.

Brukate pred kanadskim vlastima:

– nas građane, vjerne jedinstvenoj državi BiH,

– naše Ministarstvo inostranih poslova koje vam je potpuno nepotrebno i neodgovorno oprostilo već pomenuti skandal sa zastavama, 2020 godine.,

– čitavu diplomatiju BiH, jer su takve obmane nezamislive u svijetu diplomatije!

Ko vam je dao saglasnost, ambasadore Milisave, da govorite u naše ime?

Možete govoriti samo u ime onih koje predstavljate, a ne u naše! Radite na svoju ruku, bez saglasnosti zvaničnih organa BiH.

Zvanično glasilo Slobodna Bosna, opisujući vas i vaše postupke, koristi riječi koje se ne čuju često u svijetu diplomatije. Recimo: “Amabasador Milisav je slagao kanadsku stranu.” Ili: “… kako je to pokušao podvaliti ambasador Milisav.” Ili: “… pokrenuti disciplinski postupak protiv lažljivog ambasadora Marka Milisava.”

Ambasadore, ako još imate savjesti i lične odgovornosti, nakon ovih ocjena vašeg nerada u Kanadi, znate šta vam je raditi. A to je da odete sa pozicije koju sada loše obavljate!

Koliko god je neodgovornost navedenoga ambasadora RS-a, ništa manja je neodgovornost ministrice Turković, kojoj nije bilo dovoljno 4.000 potpisa peticije za smjenu pomenutoga ambasadora, jula 2020., koji su joj uredno dostavljeni.

Nakon nereagovanja institucija BiH koje su o svemu bile obaviještene, o čemu posjedujemo dokumentaciju, građani BiH se pitaju: Za koga to vi radite, ministrice Turković? Za nas građane BiH ili za nekoga drugoga? Recite nam već jednom da znamo na čemu smo!

Mi živimo u zemlji demokratije, lične odgovornosti i visoke diplomatije, u kojoj se ovakvi nezamislivi skandali ne bi mogli dešavati. Al’, eto, u BiH nažalost prolaze!

Pismo potpisuju:

Jahiel Jaša Kamhi,

Mirza Durak, presjednik BHKC – Toronto

Rasim Nuhanović, predsjednik Bh. kluba Windsor

Alma Aličković, sekretarica Bh. zajednice Edmonton

Mehmed Hasaković, predsjednk BHCCVC Vancouver

Midhat Čehajić, predsjednik BCRA Toronto

Izvor: Oslobođenje

Slični članci

Back to top button