BiH

Naša stranka traži od Vijeća ministara da odmah zabrani sve ulaske u BiH bez negativnog PCR testa

Ili narediti obaveznu izolaciju

Naša stranka zahtijeva da se Vijeće ministara BiH probudi iz zimskog sna i poduzme hitne mjere iz svoje nadležnosti s ciljem ublažavanja očitih posljedica novog talasa pandemije koronavirusa u našoj zemlji. Naša stranka podsjeća da Vijeće ministara BiH nije održalo niti jednu redovnu sjednicu još od 26. februara, iako je u tih 15 dana zabilježeno preko 10.000 novih slučajeva, a kupovina vakcina nije ni počela, saopćeno je.

“Naša stranka traži da prva mjera Vijeća ministara BiH bude zaustavljanje svih ulazaka stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu bez negativnog PCR testa ili dokaza o vakcinaciji, odnosno obavezne izolacije za naše državljane koji ne posjeduju negativan test. Ovo će ne samo osigurati da zaražene osobe ne ulaze u državu, već će također poslati jasnu poruku da konačno i Vijeće ministara BiH shvata ozbiljnost trenutne situacije”, navode.

Dodaju:

“Šta više, vrijeme je da državni ministri također shvate da će bilo kakva finansijska dobit od turizma biti poništena ogromnim ljudskim žrtvama, ali i troškovima po našu ekonomiju kroz bolovanja, bolničke troškove i neizbježna zatvaranja privrednih djelatnosti. Građani Bosne i Hercegovine umiru zbog nedjelovanja Vijeća ministara.

Ukoliko Vijeće ministara BiH ne postupi na ovaj način, Naša stranka će sa drugim opozicionim strankama tražiti sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma, kao i stalno zasjedanje ovog tijela (uz poštivanje svih mjera, što je poslovnikom tog Doma omogućeno) s ciljem donošenja mjera neophodnih za smanjivanje broja zaraženih u što skorijem roku”, navode.

Naša stranka navodi da se ova situacija ne može sanirati na samo jednom nivou vlasti, već da “svi trebaju djelovati po uzoru na Kanton Sarajevo – stalna zasjedanja, nove mjere i odgovoran odnos bez bilo kakvog politikantstva”, navode iz Naše stranke.

Izvor: N1

Slični članci

Back to top button