Region

Iznenadno zahlađenje odnosa između Dodika i Vučića – uzroci i posljedice

Dodik pokušava da se nametne kao glavni srpski autoritet u regionu, Vučić to ne dozvoljava

Već neko vrijeme u centru pažnje regionalne javnosti i medija je iznenadno zahlađenje odnosa između Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, a sve zbog informacije, koja je odjeknula kao bomba, da Dodik uz pomoć kriminalnih krugova ruši Vučića.

Prvu informaciju o tome objavila je „BN TV“. U toj informaciji se navodi „da je  Milorad Dodik u drugoj polovini januara ove godine u svom kabinetu u Banjoj Luci ugostio kontroverznog biznismena iz Nikšića Miodraga Daku Davidovića i nikšićkog episkopa Joanikija. Tema ovog sastanka bili su neki sumnjivi zajednički poslovi, a neizostavan dio razgovora kod Dodika bio je i predstojeći izbor patrijarha Srpske pravoslavne crkve“.

Po saznajima „BN TV“ ovaj susret imao je za cilj „udruživanje snaga koje su protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, uključujući i sve bliže kontakte kontroverznog Dake i crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića“.

Odmah nakon ove informacije mediji u Srbiji, i to oni bliski Vučiću, su počeli objavljivati detalje ovog sastanka i tvrditi da je njegov glavni cilj bio da se uz pomoć kriminalnih krugova i nekih vjerskih velikodostojnika sruši Vučić, s pokušajem da se Dodik nametne kao glavni srpski autoritet u regionu.

Pisanje medija u Srbiji

Tako je „Kurir“ objavio da je glavna tačka dnevnog reda tajnog sastanka bila “priprema terena za rušenje vlasti u Srbiji”. Prema izvorima ovog lista, organizator sastanka bio je Miodrag Davidović Daka, kontroverzni crnogorski biznismen, blizak svim dosadašnjim vlastima u Crnoj Gori, koji je u Banju Luku doputovao s vladikom budimljansko – nikšićkim Joanikijem. 

Njih su dvojica razgovarala sa Miloradom Dodikom. Od ove trojice “zavjerenika” beogradski tabloid, najviše pažnje posvećuje kontraverznom biznismenu Daki Davidoviću, ukazujući na brojne poslove i projekte u kojima se on pojavljivao u posljednjih tridesetak godina, od toga da je on “presudno uticao… da Zdravko Krivokapić postane premijer Crne Gore” do toga da je on tih dana “krenuo u pravu ofanzivu sa ciljem da razbukti opoziciono raspoloženje prema vlastima u Beogradu. Saveznike je potražio i u Republici Srpskoj zbog čega je organizovao pomenuti tajni sastanak sa Miloradom Dodikom, na kome je prisustvovao i vladika Joanikije”.

Za “Kurir” je “posebno indikativno što je nedavno Dodik, kako je procurilo u javnost, imao još jedan neobičan tajni sastanak sa vladikom diseldorfskim i cijele Nemačke Grigorijem, koji sve otvorenije nastupa protiv vlasti Srbije, jer je i on figurirao i kao mogući predsjednički kandidat opozicije na narednim izborima“. List zaključuje da je njihova namjera bila „da Dodika okrenu protiv Vučića”.

Dodik i vladika Grigorije

Dodikove veze sa Grigorijem su isprepletene na razne načine još dok je on bio zahumskohercegovački vladika, kada je uplovio i u sumnjive poslove. Grigorije je bio glavni Dodikov lobista i agitator na terenu. U jednom srbijanskom tabloidu (“Vesti”) za Davidovića se tvrdi da je “u rušenju aktuelne srpske vlasti krenuo u financiranje više ovdašnjih desničarskih organizacija”.

List navodi da je “bezbjedonosnim službama poznato da je Davidović u prethodnom periodu direktno uticao na aktivnosti koje provodi Branislav Okuka, predsjednik IO Udruženja “Čast otadžbine” iz Beograda”. Veze Dodika i Okuke su opštepoznate, čvrste i uzajamno korisne. Ratni veterani i njihov lider Okuka, ratni komandant specijalne policijske jedinice na Ilidži, podržavali su sve ove godine Dodikov režim i zastrašivali njegove protivnike i opoziciju.

Sa ovim događajem mediji su doveli u vezu i pokušaj atentata na Daku Davidoviča i vladiku Jonakija u decembru 2019. godine, koji se dogodio ispred hotela “Kraun plaza” u Beogradu, kada je iz snajpera, u ruku, pogođen Davidović. Zanimljivo je da se u to vrijeme, slučajnost ili ne, u istom hotelu nalazio i Milorad Dodik. Sve dobija epilog ovih dana kada je Miodrag Davidović Daka optužio predsjednika Srbije Vučića da je “jedan od nalogodavaca mnogih nedjela u toj državi, među kojima i atentata na njega i episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija u Beogradu”.

Dodik protiv Vučića

Davidović je to izjavio na konferenciji za novinare u Nikšiću uoči lokalnih izbora, koji su održani u nedjelju (14.03.2021.), na kojima je učestvovala i njegova stranka „Narodni pokret“, čiji je on osnivač i predsjednik. Tvrdnje i medijske špekulacije o zahlađenju odnosa Vučića i Dodika, poslije duže šutnje koje su dolazile nakon njihovog posljednjeg susreta u Beogradu, prilikom otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji, potvrdio je sam Milorad Dodik, gostujući u specijalnoj emisiji Radio-televizije Srbije, kada je progovorio o toj vrućoj temi otvorenije, emotivnije i opširnije nego što je to bilo ko od njega očekivao. Na osnovu onog što je kazao može se zaključiti da su njegovi odnosi s Vučićem na mnogo nižem nivou nego što su to i najpristrasniji medijski napisi nagovještavali.

 “Prošao sam Miloševića, prošao sam Koštunicu, Tadića, Tomu Nikolića…”, kazao je Dodik što je impliciralo na zaključak da će preživjeti i nadživjeti i aktuelnog predsjednika Srbije.

Postavlja se pitanje šta je dovelo do naglog zahlađenja odnosa između Dodika i Vučića?

Na osnovu onoga što je Dodik rekao u toj emisiji moglo bi se zaključiti da iz njega progovara neka vrsta lične povrijeđenosti, zbog toga što se Vučić, pored njega živog, u posljednje vrijeme odlučio “igrati” i s nekim drugim političkim igračima iz Republike Srpske, što, kao godinama unazad, on nema ekskluzivno i nedjeljivo pravo na razgovore, susrete i druženja s Vučićem.

Nije Dodik mogao (a niti želio, vjerovatno) prikriti svoju povrijeđenu sujetu i grč na licu koje su precizno uhvatile televizijske kamere tokom svečanosti u Beogradu, na kojoj je u prvom redu među zvanicama svoje mjesto našao Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke koji je u Vučićevom protokolu imao gotovo identičnu težinu i tretman kao Dodik.

Dodikovi neprijatelji postaju Vučićevi prijatelji

Dodiku je zasmetao i Adam Šukalo, nekadašnji poslaniku u Narodnoj skupštini RS i predsjednik Srpske napredne stranke za RS, prema kome je režim Milorada Dodika bio nemilosrdan. Šukalo je na izborima održanim prošlog ljeta izabran za poslanika u Skupštini Srbije na listi Vučićevog SNS-a. Dodik je to doživio kao nelojalnu konkurenciju, što je prvi put potvrdio u ispovijesti na RTRS-u. Tada je Dodik izjavio:

„Oko Vučića se pojavila jedna grupa ljudi. Od onoga Adama Šukala koji je ovdje bio, pravio razne gluposti. Sada je on neki tamo u SNS-u. Ja to poštujem. On je sada dio Vučićeve Partije i vidim da ih on okuplja, dovodi te opozicionare, hrabri ih, govori im da mogu uvijek doći kod Vučića. Neki i dođu kod Vučića. Ja sam imao sastanak sa Vučićem, znam da je on poslije toga imao sastanak sa nekim opozicionim ljudima… Vi sada imate neke o kojima sam nešto pričao koji su tamo otišli, pobjegli odavde od neke vrste odgovornosti, iznijeli neki novac koji je tamo ozbiljan. I onda su rekli da traže neku vrstu zaštite. Jedan od njih ima zaštitu od šefa obavještajne službe za pokrajinu u Novom Sadu. Pa mu on kaže: Samo ti jurišaj na Dodika. On misli da je dobio svu vrstu podrške”.

Opozicija kod Vučića

Ima različitih mišljenja o tome na koga je Dodik aludirao, kada je ovo rekao. Jedni misle da se radi upravo o Šukalu, dok drugi misle da se radi o Nenadu Nešiću, bivšem direktoru “Puteva Republike Srpske“, kojeg je s te dužnosti smijenio prije nekoliko mjeseci. Nešić, koji je i zastupnik u Parlamentu BiH, nalazi se na čelu DNS, a prema dostupnim medijskim informacijama u Novom Sadu mu živi supruga s djecom, a on je jedini od opozicionih političara koji posjećuje Vojvodinu. Nešića je vrlo vjerovatno primio i Vučić, što je Dodiku poznato. Zato on u tv razgovoru kaže:

“Ja nisam otišao tamo i organizovao sve i sastajao se sa opozicijom u Srbiji, niti imam namjeru. I smatram da Republika Srpska i Srbija isključivo na institucionalnom nivou treba da sarađuju i da se taj odnos odvija na taj način, a ne špekulativno.”

Međutim jesu li Vučićevi kontakti s opozicijom i njegovim političkim protivnicima iz RS jedini razlog krize u odnosima Dodika i Vučića. Rekli bi smo da nisu, i da o onim važnijim Dodik nije htio javno da govori, a to je onaj već pomenuti „tajni sastanak“ u Banja Luci, na kome je glavna tačka dnevnog reda bila “priprema terena za rušenje vlasti u Srbiji” (“Kurir“).

Zanimljivo je da je o tajnoj misiji Davidovića i vladike Joanikija u Banjoj Luci, njihovom razgovoru s Dodikom i ulozi vladike Grigorija, tih dana učestalo na srbijanskim televizijama govorio i ratni zločinac V. Šešelj, ponavljajući da je cilj ove zavjereničke družine „svrgavanje Vučića s vlasti“.

Jasne poruke

Očigledno je Milorad Dodik pravilno iščitao poruke koje mu Vučić šalje putem režimskih medija, zbog čega pokušava da se, kao i uvjek do sada, izvuče iz ove situacije. Čini se da se ovaj put sve iskompliciralo i možda trajno poremetilo odnose dvojice srpskih lidera i bivših prijatelja. Dodik više nije ekskluzivni zastupnik političkih stavova iz RS kod Vučića.

Vučić traži alternativu u „mladim lavovima“ iz RS (Stanivuković, Nešić). Sve upućuje na to da je Dodik izgubio povjerenje kod Vučića, jer je otkriveno da je i on dio „zavjereničke grupe“ koja radi na njegovom rušenju. U tu „zavjereničku grupu“ uključene su i neke desničarsko-nacionalističke organizacije (“Čast otadžbine”), koje se dovode u vezu sa Dodikom. Nema dileme da se dovođenjem Dake Davidovića, vladike Joanikija, vladike Grigorija i Okuke u vezu s rušenjem Vučića eksplicitno u cijeli zavjerenički scenarij uvlači i Dodik, jer svi pomenuti su njegovi dugogodišnji prijatelji sa kojima je ranije „odrađivao“ neke sumnjive poslove. Situaciju će se dodatno iskomplikovati i otkrivenim vezama kriminalnog klana koji je predvodio nedavno uhapšeni Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, sa sigurnosnim strukturama i političarima iz RS.

Jasno je da Dodik gubi povjerenje i podršku Vučića, a sve zbog ambicija Dodika da postane najuticajniji Srbin u regionu. To bi Dodiku mogla biti kobna greška jer je udario na Vučića kada je najači, posebno u momentu kada Vučić autokratski kontroliše svu vlast u Srbiji i iza sebe ima gotovo sve medije u ovoj zemlji.

Slični članci

Back to top button